Нелицензиран зъболекар хвърли в ужас пациенти

  • 26 юли 2014 15:26

  • 4082
  • 6
Нелицензиран зъболекар хвърли в ужас пациенти
©

Мъж се представя за зъболекар и лекува без никакви права в центъра на София. Става въпрос за Тайсир Ел Джамал Мохамад, съобщава Нова телевизия. Пациенти разказват, че стоматологът не подменя инструментите и преглежда с едни и същи. Потърпевша споделя, че д-р Джамал дори живеел в импровизирания кабинет, който приличал на всичко друго, но не и на стоматология. Обяснявал, че е лицево-челюстен хирург и в неговата държава е бил и гинеколог.

Председателят на Зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов обясни какви са елементарните условия за спазване на хигиена. Той е категоричен, че за всеки пациент се работи с инструменти, които са автоклавирани. Оказва се, че единственият уред в кабинета на д-р Тайсир Ел Джамал Мохамад е сух стерилизатор. По думите на д-р Миланов съгласно нормативната уредба подобен уред не се използва в практиките по дентална медицина.

От Българския зъболекарски съюз коментираха, че случаят е краен и не е стандартът на българската стоматология. „Ние сме много регулирана професия и държавата ни регулира жестоко. Имаме четири закона и 12 стандарта, които спазваме - всичко това ни вкарва в една много сериозна рамка, в която БЗС е част от тази регулация", обясни Светослав Гачев. Той е категоричен, че това е вид престъпност, защото се извършва нелегитимна дейност. По думите на Гачев всички институции трябва да се намесят и да се стигне до Наказателния кодекс, който третира подобни случаи. Можело дори да се стигне и до затвор, обяснява експертът.

Председател на Столичната колегия на Българския зъболекарски съюз д-р Олег Гладков споделя, че Тайсир Ел Джамал Мохамад е постъпил при тях през 2002 г. и тогава е предал съответните документи. 2011 г. не си е заплатил членския внос, заради което е бил наказан с глоба. Той е заплатил глобата и членския внос през 2012 г. и след това изчезнал. „При нас се води с някаква регистрация, на която очевидно не се подвизава", обясни Гладков.

По думите му в столицата има 2700 легални зъболекари. И не по-малко от 50-100 нелегални. Д-р Олег Гладков призова пациентите, които имат съмнения за нелегална дейност, да подават сигнали на тел. 02/988 25 25.

От своя страна Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита на пациентите обясни, че жалбите срещу зъболекарите са доста по-малко в сравнение с тези срещу останалите лекари.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4082 6

Коментари 6

Добави коментар
Реалиста

2014.12.22 | 12:47

6
Смърт за този изрод. Публичен разстрел за мюсюлманската свиня.Кой знае колко хора е заразил с болести в мръсната си кочина.Не затвор защото ще му плащаме храната там.Само СМЪРТ.За да си имат едно на ум боклуците като него.
Реалиста

2014.12.22 | 12:45

5
Колко много хора заразиха с ужасни болести мърши като тоя с мръсните и недезинфекцирани инструменти.Но така е като сме беден народ и гледаме евтиното ще се подиграват с нас.Само смърт за тази мръсна черна мюсюлманска свиня.
Мари

2014.10.19 | 01:08

2
така е

2014.12.22 | 12:45

4
доживотен затвор за цигана веднага.Ама с нашия мухлясал съд може би ще обвинят пациентите
Котката на Шрьодингер

2014.12.22 | 12:44

3
Оставете човека на мира! Ако взема по-евтино от лицензираните кожодери, и аз бих се лекувал при него! ОСТАВКА!
mymyn

2014.08.07 | 12:36

1
ne baraite bra4eda

Добави коментар

Водещи новини