Превозват спешни пациенти с хеликоптер до болница "Лозенец"

  • 25 юли 2014 12:53

  • 2720
  • 2
Превозват спешни пациенти с хеликоптер до болница "Лозенец"
© Булфото

Пациенти от страната, които са в спешно състояние в резултат на катастрофа, на тежки изгаряния, инфаркт и др., ще може да се транспортират до столичната болница "Лозенец" с хеликоптер. Това каза пред журналисти директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов. Хеликоптерът е напълно оборудван за  оказване на спешна помощ, посочи той.

Медицинската услуга е резултат на пилотен проект на Министерството на здравеопазването /МЗ/. Подписан е договор с авиопревозвача "Хели ер", според който хеликоптерът ще се използва за 8 летателни часа, каза директорът на "Хели ер"  Георги Спасов. Той посочи, че компанията дарява на МЗ други 15 летателни часа.

Договорът е подписан до края на годината и е на стойност 20 хиляди лева, каза министърът на здравеопазването в оставка Таня  Андреева, която присъства на демонстрацията по транспортиране на пациент. Тя обясни, че след преценка на състоянието на
пациента, лекарите ще подават сигнал на определен телефонен номер за нуждата от хеликоптер. Транспортирането на болен засега ще се извършва само през деня.

Проектът е част от концепцията за развитието на спешната помощ, допълни Андреева. Тя изрази надежда, че следващата годината ще се направи анализ на предоставяната услуга и след това ще се обяви обществена поръчка за следващ период.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2720 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.07.28 | 16:58

2
Sled 100 godini,moje i da dostignete Evropa v zdraveopazvaneto i barzata pomo6t

2014.07.25 | 14:31

1
Тва брато още от 1976 година го има в Германия - федералната република де. медикоптерите. още тогава на 26 минута човека беше транспортиран в клиника. сега не знам как е.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини