Плевнелиев поиска отваряне на досиетата на КТБ и актуализация на държавния бюджет (видео)

  • 25 юли 2014 10:19

  • 4115
  • 21
Плевнелиев поиска отваряне на досиетата на КТБ и актуализация на държавния бюджет (видео)
©

За актуализация на държавния бюджет и разкриване на цялата истина за случая "Корпоративна търговска банка" настоя в обръщение към Народното събрание президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Тежкото противопоставяне между политическите партии допринесоха за ерозиране на доверието към институциите. Непрестанните политически битки допринесоха за усещането към път за никъде. За по-малко от година и половина второ редовно избрано правителство подава оставка. Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора поредна година. Това е белег за все по-трайна нестабилност, която затруднява икономиката и обществото. Трябва да бъдат предприети общи усилия за по-високо ниво на стабилност в държавата, заяви държавният глава.

Политическите битки за неотменна част от парламентарната демокрация, но по-важни са проблемите на хората - доходи, здравеопазване, демография. Нека покажем заедно, че можем да изведем неотложните проблеми отвъд предизборните битки и да постигнем съгласие по тях. Начало на съгласието поставихме с консултациите, на които беше договорена дата за предсрочни парламентарни избори. Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционните процедури така, че да бъде спазена договорената дата за избори - 5 октомври и назначаване на служебно правителство на 6 август. Дотогава отговорните институции трябва да вършат работата си. Предсрочните избори и служебното правителство не са оправдание за бездействие, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че актуализацията на бюджета на държавата и на НЗОК, както е предложено от правителството, е неотложна задача на Народното събрание. Тази актуализация е наложителна. Нека ревизираме държавния бюджет заради болниците, заради пациентите, заради общините, заради плащанията към строителите. Именно по тази причина се надявам парлаементът да вземе решение служебното правителство да води преговори, споразумения, международни институции, да тегли външни заеми, при необходимост. Такова решение би било проява на зрялост и ще бъде важна стъпка за стабилност. Призовавам депутатите от 42 НС да внесат допълнителна доза стабилност в банковата система. БНБ е този регулатор, който трябва да изразява устойчивост и доверие. От друга страна управителя на БНБ е готов да подаде оставка. Надявам се НС да се произнесе по кадровия проблем в БНБ. Апелирам да не политизират ситуацията в БНБ, да не генерират институционалната несигурност, каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Именно сега пред политическите партии, преди да се стартира предизборната кампания, нека покажем заедно, че можем да изведем проблемите, да ги отведем извън предизборните битки. След всичко, през което минахме, едва или има някой, който да се съмнява, че правните норми са изключително важни, но още по-важно е национално отговорното поведение. Отвъд тях е най-важно за всеки отговорен политик, а именно - реалните проблеми на хората и тяхното решаване – безработица, здравеопазване, посочи президентът.

Той бе категоричен, че досиетата по случая КТБ трябва да бъдат отворени. Ако това се случи, подмененият преход ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект. Ако се замете истината за за КТБ, подмененият преход ще продължи за много години напред. БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпечения по тях кредит по кредит чрез български и международни одитори, да се оцени дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата в КТБ. Ако ги превърнем в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на Държавна сигурност досега, ще бъде стратегическа грешка за държавата, каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4115 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2014.07.25 | 16:25

21
тая президентска мърша иска да се тегли заем за да крадат с борисов имат пропуснати ползи през изминалата една година

2014.07.25 | 16:25

20
Много говори нищо не казва, абсолютен демагог и дървен философ! Оставка, Плевел!

2014.07.25 | 16:24

19
Плевела наистина си позволява прекалено много и май забравя, че не сме президентска република?!

2014.07.25 | 16:24

18
Пуделчето Роско си лае, керванът си върви. Никой не го бръсне за нищо, никой няма респект към него. Безполезна марионетка на Бойко!

2014.07.25 | 16:24

17
А ние искаме незабавна оставка от мистър Бийн! Вреден е, обслужва интересите на герб и олигархията, зависим е!
AR

2014.07.25 | 16:24

16
ОТ КОМУНИСТИТЕ ОСВЕН КРАЖБИ ДРУГО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА-ТОВА ИМ Е ЗАЛОЖЕНО В ГЕНИТЕ. ЗА ЕДНА ГОДИНА ОТКРАДНАХА 10 МИЛИАРДА, А НАРОДА ДА МРЕ.

2014.07.25 | 16:24

15
Росица Гафнелиева дори не заслужава внимание. Целият той е един огромен гаф!

2014.07.25 | 16:24

14
ТИКВО ПРОСТА , ти не ги целуваш ДПС , ти им ЛИЖЕШ задниците , а на Доган - Местан си им лапнал уйовете и им гълташ белия мармелад ! Задави се мутроидиот герберастки ! САМО АТАКА и ВОЛЕН !
Lyubo Angelov Дъртото педи от Бургас

2014.07.25 | 15:39

13
До всички депесари от АТАКА, АТАКА умря, викайте ни АТАКАЛЪ, САМО АТАКАЛЪ!

2014.07.25 | 14:39

1
Вече е много късно за отваряне на досиетата... истинските виновници от доста време са заличили следите си!

2014.07.25 | 15:39

12
Става въпрос за банкови досиета - кой колко е теглил и колко е върнал, а не за досиета от Държавна сигурност.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини