Цветан Василев вкарал 200 служители на КТБ в афера за 3,5 млрд. лв.

  • 25 юли 2014 07:29

  • 4826
  • 12
Цветан Василев вкарал 200 служители на КТБ в афера за 3,5 млрд. лв.
© Булфото

Кредити за 3,5 млрд. лева са взети от КТБ от подставени лица на Цветан Василев. Това става ясно от сигнал до главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в и квесторите на БНБ, пише "Стандарт". Сигналът е подписан от осем служители в инвестиционен посредник "Фина" и близки на работещи в КТБ или в дружествата около нея.

В писмото се твърди, че освен с преките си ангажименти в работата над 200 служители са били ангажирани като формални собственици, управители или членове на управителни съвети в повече от 120 дружества, които всъщност са под прекия контрол на собственика на КТБ Цветан Василев. През годините те са изтеглили кредити от КТБ за над 3,5 млрд. лева, в това число и касови наличности за над 170 милиона лева. "В тези дружества има и активи, и работещ бизнес, включително и дружества без директни кредити към КТБ, както и активи без тежести към банката. За всички тях Цветан Василев претендираше през годините, че са негов бизнес. Всички те обаче са финансирани пряко или опосредено (през други дружества) от КТБ", се казва в позицията.

В нея се обяснява, че всеки един кредит от банката е одобряван лично от Василев, а лицата, представляващи дружествата, са подписвали договорите, без да имат представа за целите и разходването на парите. "Заклеймяват ни като извършители на тежки престъпни деяния, без това да е доказано", подчертават още служителите. Те твърдят, че самият Цветан Василев все още не е заявил по достоен начин отговорността си за ситуацията, с което да ги освободи от формалната роля на собственици и шефове на кредитополучатели. "Ние се чувстваме излъгани и поставени в безизходно положение да притежаваме и управляваме дружества с огромни кредити без никаква представа как тези кредити ще се връщат към КТБ", пише в сигнала.

"Ние сме обикновени хора, поставени формално в ситуацията да сме собственици или управители на тези дружества и не сме в състояние да осигурим обслужването на огромните по размер кредити, нито да осигурим опазването на притежаваните от дружествата активи", завършва писмото.

Хората, писали до Цацаров, доскоро се водеха за най-доверените на Цветан Василев. Сред тях е доскорошният изпълнителен директор на "Мел финанс" Бисер Лазов, който стана основен свидетел на обвинението, както и другата свидетелка Теодора Танева - изпълнителен директор на "ТЦ-ИМЕ". Под сигнала са се подписали още Иван Стойков, управител на "Бромак", също дал показания срещу Василев, както и изпълнителният директор на "Кен трейд" Людмила Петрова. Лазов, Стойков и Петрова са членовете на борда на "Бромак телеком инвест" - дружеството, чрез което Василев владее 44% от БТК. Подписи под сигнала са сложили Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов и Тихомир Иванов. Справка в Търговския регистър показа, че в част от дружествата някои от авторите на обръщението вече са освободени от управленските си постове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4826 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Венци

2014.08.12 | 18:54

12
Значи, до сега като си стояхте на позициите като членове на борда на директорите и си взимахте големите заплатки не ви пречеше, че сте подписали за креедитни договори, а сега като няма вече от къде и кредитите трябва да се връщат, някой друг ви е виновен!!!!По тази логика всеки един служител може да си изтегли кредит и да каже, че работодателят му го е принудил и той (работодателя) трябва да му го вруща!!! Е, ще ви кажа наистина "нема такава държава", ако това се случи в Германия напримен служителя ще си понесе последствията както си му е реда, защото според закона там незнанието не те освобождав от отговорност!!!!И не, незащитавам Цветан Василев, но го намирам за малко по-умен от вас, служителите и по-точно директорите на дружества!!!!
Грую

2014.08.12 | 18:54

11
Га ядохте кифтетата ни ривахте...

2014.08.12 | 18:53

10
Вие не само сте съучастници,а вероятно и сте получавали суми за това,независимо под каква форма,така че не ревете.Лаком гъз се насира.
митю

2014.08.12 | 18:53

9
Га ядохте кифтеата ни ривахте, ся що ривети

2014.07.31 | 15:11

8
Непознаването на закона,не освобождава от отговорност!

2014.07.31 | 15:11

7
Обикновените хора,които не можаха да си платят сметките,данъците или да върнат кредитите на банките загубиха жилищата си.

2014.07.30 | 16:45

6
А от завода за хартия в Костенец? И той е на КТБ.

2014.07.30 | 16:44

5
Сега се пише,че не трябва да е за сметка на вложителите.А на кого ще е тогава?Ще теглите отнякъде пари,за да покриете загубите,а след това ще плаща цялото население.Който се е лакомил за големи проценти,да си ги плаща!

2014.07.30 | 16:44

4
А къде бяхте всички вие служители на ктб които скачате сега когато стана гафа, по времето когато сте правили тези далавери никой не е подал сигнал, че става нещо нередно. Ще си носите отговорност за съучастие и ще върнете кредитите които уж сте взели формално и които са източвани чрез вас от Цветанов. Вие сте били във веригата и сте го знаели много добре и само не казвайте, че не сте имали облаги. Ако убиеца ти поиска нож и му го дадеш, значи ли че не си съучастник?!
toni

2014.07.30 | 16:43

3
този ВАСИЛЕВ циганин ли е или българин. вси4ки ж борда на директорите са6то ли са цигани..

Добави коментар

Водещи новини