Менда Стоянова: Реално фискалният резерв на държавата е под 4 млрд. лв.

  • 24 юли 2014 20:45

  • 1318
  • 2
Менда Стоянова: Реално фискалният резерв на държавата е под 4 млрд. лв.
© Булфото

Реално фискалният резерв на държавата не е 8 млрд. лева, а е под 4 млрд. лева. Положението в бюджета е най-сериозно и проблемите там ще рефлектират още до края на годината.

Това заяви пред „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова. Според нея заради спрени европейски средства и неизпълнена приходна част няма да може да се покрие дефицитът в бюджета.

По думите на Стоянова в тези 8 млрд. лева фискален резерв има 3 млрд. от дълга, който България е изтеглила преди десет дни и има още 1.2 млрд. от дълга, който е бил изтеглен и депозиран в една банка, за да и осигури ликвидност.

„Ако извадим 4.2 млрд. лева от тези 8 млрд. лева резерв, прокламирани от министъра на финансите, ще видим, че фискалният резерв е всъщност под 4 млрд. лева.“, категорична беше Менда Стоянова.

Според нея социалистите са играли тази игра през 2009 година и много им е харесало да размахват едни числа и да казват, че всичко след тези числа е в резултат на лошото управление на служебното правителство и на правителството след тях.

Служебното или следващото правителство биха могли да изтърпят тези политически упреци и манипулации, но най-тревожното е, че управляващите не могат да разберат, че поставят страната в сериозен риск, каза още депутатът от ГЕРБ.

Тя добави, че неизпълнението на приходната част в бюджета ще е около 900 млн. лева.

Менда Стоянова каза още, че работата на служебното правителство и на правителството след изборите ще бъде много затруднена, ако не се направят спешни промени по отношение на бюджета.

Според нея твърденията, че държавата е в стабилно финансово състояние, не са съвсем верни и трябва да се избегнат всички рискове от финансов срив на държавата.

Последвайте канала на

1318 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lyubo Angelov Дъртото педи от Бургас

2014.07.25 | 16:57

2
В Бургас всички цигани и мюсюлмани са за АТАКАЛЪ , да живее Вюлент Сидероглу

2014.07.25 | 10:12

1
"Реално фискалният резерв на държавата е под 4 млрд. лв."?! И с'я к'о ша пра'им??? Т'ва явно е прелюдия за нов заем! Ще преживяваме от лоши кредити, пък да видим докъде ще стигне! Здраво затъваме в материя , дето няма дъно и център, а само безкрайно надолу!

Добави коментар

Водещи новини