Остров – паметник на културата става сцена на Аполония

  • 24 юли 2014 17:05

  • 983
  • 0
Остров – паметник на културата става сцена на Аполония
©

Тази година най-големият културен фестивал Аполония ще представи не само обещаваща програма по повод своето юбилейно издание, но също така ще създаде поредица от вълнуващи музикални вечери, предшестващи Празниците на изкуствата.

В края на юли очарователният малък остров Св.св. Кирик и Юлита, разположен близо до Созопол, ще се сдобие със собствена сцена, която ще представи на публиката най-доброто от съвременната българска музика.

Клуб Аполония/Сцена ОББ ще бъде открит официално на 26 юли. Министерството на културата подкрепи идеята и разреши създаването на сцената. Първата вечер ще бъде отбелязана с изпълнението на любимите Dirty Purchase – първата среща на зрителите срещи с най-добрите музиканти от българската поп, джаз и рап сцена.

''Целта ни е да създадем разнообразна програма, в която всеки да може да намери своите изпълнители - ако за едни изборът е Васил Петров, то други ще се радват на Ъпсурт. Вярваме, че селекцията от музиканти ще удовлетвори очакванията не само на по-зрялата публика на Аполония, но и на младите почитатели на живата музика'', споделят организаторите на фестивала.

В програмата на Клуб Аполония/Сцена ОББ са включени Орлин Павлов, Поли Генова, Графа и още много звезди от българската музикална сцена. Последният концерт, в изпълнение на Хилда Казасян, ще приключи музикалното пътуване на острова, за да отведе на следващия ден публиката в Созопол за среща с изкуството в цялата му пищност и многообразие на тридесетгодишното издание на Празниците на изкуствата.

Остров Св.св. Кирик и Юлита е част от Созополския залив. Предполага се, че земята е изпълнявала ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. На острова са открити разкопки от различните епохи - вероятно на острова е бил разположен храм с огромна бронзова статуя на гръцкия бог Аполон, който дава и името на града. През 1924 г. започва строеж на професионално рибарско училище за подготовка на кадри. Още от 1965 г. о-в Св.св. Кирик и Юлита е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резерват Созопол.

Последвайте канала на

983 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини