Учени лекуват болести без лекарства

  • 24 юли 2014 16:08

  • 4345
  • 2
Учени лекуват болести без лекарства
©

Популярна поговорка гласи, че всички болести са от нерви. Ако следваме заложената в тази народна мъдрост логика, то с въздействие върху нервната система може да се излекуват много болести. Без всякакви лекарства!

През април 2014 година американската агенция DARPA обяви създаването на Отдел за биологични технологии. Събитието е знаково, ако се отчита спецификата на агенцията. Нейната мисия е да гледа в бъдещето по-далеч от другите и да превръща фантастиката в реалност, пише "МегаВселена".

В рамките на един от проектите отделът възнамерява да разработи технология за стимулиране на мозъка, която коригира нервните нарушения (от депресии до хронични болки). Проектът SUBNETS (Systems-Based Neurotechnology For Emerging Therapies) е забележителен с това, че директно се отказва от опитите за медикаментозно лечение.

Специалистите от DARPA са избрали друг път, при който на въздействие се подлагат не химичните свойства на клетките, а режимът на електрическа активност, като параметрите на стимулация трябва да зависят от ответната реакция на невроните. Фактически това е пряк диалог с нервната система.

В медицината електрическата стимулация се прилага не едно десетилетие и този метод понякога носи успех там, където са безсилни лекарствата. Подавайки сигнал чрез електроди дълбоко в мозъка, успешно се стартира процес по оздравяване дори при пациенти, намиращи се в състояние на минимално съзнание, за което през 2007 година съобщиха изследователи от отделението по неврология на медицинския колеж към Корнуелския университет.

Това прилича на пробуждане - човек започва да се движи, самостоятелно да се храни и говори. С такъв метод се прави опит за помощ на хора, страдащи от депресии, затлъстяване или Паркинсон. Но технологията има един решаващ недостатък - налага се да се отваря черепът. Затова и няма да получи широко разпространение.

Би било забележително да се намери по-мек начин за въздействие върху нервната система, като едновременно се избягват страничните ефекти на фармакологията. С други думи, да се измисли лечение без лекарства и без травмираща намеса в организма.

Ефектът на плацебото има подобен ефект. Той може да намали болката по пътя на опиоидното или ненаркотичното въздействие на очакването и/или рефлекторните механизми. Произвежданите от организма опиоиди могат да оказват затормозяващо действие на дихателните центрове.

Симпатиковата нервна система на сърцето, отделяща адреналин, също може да се потиска от обезболяващото действие на плацебото, макар механизмът да е неизвестен (снижаване на самата болка и/или компенсиращо действие на опиоидите).

Холецистокининът противодейства на ефекта на ендогенните опиоиди, снижавайки реакцията на плацебото. Плацебото може да влияе и на отделянето на серотонин в хипофизата и надбъбречната жлеза, имитирайки ефекта на някои обезболяващи препарати.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4345 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.08.02 | 14:18

2
Метода е известен от 1956 година! Естествено пак руснаци. В България допреди 3-4 години имаше само два уреда. В София и Бургас. БАН не признават технологията на Руската Академия на Науките, което е голям смях. Уреда практически лекува всякакви болести, без видоизменени органи. Лекува дори подагра, рак, депресии и още стотици заболявания.

2014.07.29 | 12:16

1
Те, руснаците от края на втората световна война само с него се лекуват!!!! Хахахахахахахахахаха!!!!

Добави коментар

Водещи новини