Испанско село извозва боклука си с каруци

  • 24 юли 2014 11:08

  • 2832
  • 1
Испанско село извозва боклука си с каруци
©

Малкото испанско селце Монфорте дел Сид, разположено в близост до град Аликанте, реши да използва каруци и жива тяга с надеждата да намали наполовина разходите си за извозването на боклука. Местната управа изчислила, че със старомодната система могат да се спестят голяма част от средствата в перото за отпадъците на стойност 400 000 евро на година.

В специално съобщение селската администрация обяви, че модерните каруци ще са оборудвани с най-съвременни екстри като USB портове и соларни панели за светлините на превозното средство. Предвидени са и специални метални контейнери, в които да се съхраняват конските изпражнения по време на движение, пише "Новинар".

„Това нововъведение не е изненадващо, тъй като в над 80 общини във Франция и Белгия се използват коне и каруци за събирането на отпадъците”, посочват от селското кметство.

Хипомобил, както е наречен проектът, ще икономисва 125 000 евро за боклукчийския камион и още 7000 евро за гориво.
Лошите на вид кофи в Монфорте дел Сид ще бъдат премахнати от улиците, а жителите на селото ще трябва да предават боклука си лично на служителите, дошли до вратата им.

Местните власти се надяват със спестените средства да се построи завод за преработка на отпадъци, който да открие нови работни места и да насърчи местните да рециклират повече.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2832 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.25 | 15:28

1
USB ПОРТОВЕ И УАЙФАЙ ДА МОЖЕ КОНЯ ДА СИ ЦЪКА ДОКАТО ТЕГЛИ КАРУЦАТА

Добави коментар

Водещи новини