60 години от опустошителното наводнение в Благоевград

  • 23 юли 2014 19:55

  • 1502
  • 0
60 години от опустошителното наводнение в Благоевград
©

С документална изложба и тържествена сесия Благоевград отбеляза 60 години от унищожителното наводнение в града и околните села, при което загиват 13 души, а нанесените щети са за 28 милиона лева.

Поройният дъжд и продължителната градушка в късния следобед на 2-ри юли 1954-та не могат да се поберат в неукрепеното корито на река Бистрица. Водната стихия залива къщи, търговски обекти, фабрики и хранителни складове. Ниските зони на най-стария квартал "Вароша" са пометени. Мостовете над реката също. Градът остава без ток и питейна вода близо месец.

Важните факти и събития около наводнението днес бяха представени във фотодокументална изложба, събрана от лични и обществени архиви.

Роза Ангелова е била 12-годишна по време на наводнението, но още изживява ужаса в душата си.
"До ден днешен е цялата картина пред очите и много ме разстройва. Беше много страшно. От всички къщи прииждаха хората от "Вароша" да гледат реката, а ние, децата, тичахме по дървения мост, който води към черквата и стъпихме на земята и моста го отнесе. За малко щеше да отнесе и нас", споделя тя, цитирана от Радио Благоевград.

Още на следващия ден тогавашният кмет Милен Зашев излиза с апел към населението всеки да се включи във възстановяването на града.

Населението е дало 33 000 трудови дни. За разлика от днешните реакции при бедствия, тогава никой не обвиняваше никого, а всеки даваше каквото и колкото може, споделя Роза Ангелова, спомняйки си, че е носела вода на бригадирите: "Веднага започна мобилизацията и имаше много голяма солидарност".

90 почетни дипломи за съпричастност към възстановяването на града и спасени човешки животи бяха връчени днес лично и посмъртно на граждани и военнослужещи.

Последвайте канала на

1502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини