Военноморското училище отличи с почетен знак племенницата на Вапцаров

  • 23 юли 2014 17:01

  • 1319
  • 4
Военноморското училище отличи с почетен знак племенницата на Вапцаров
©

Ръководството на Висшето военноморско училище /ВВМУ/ във Варна отличи с почетен знак племенницата на патрона на учебното заведение Никола Вапцаров Мая Вапцарова.

Името на известната режисьорка ще бъде вписано в летописната книга на ВВМУ, съобщава БТА.

Отличието връчи ректорът на училището проф.Боян Медникаров, който посочи, че то е за приноса й към делото на великия български поет и за помощта й за издигане на международния престиж на единствения в страната морски университет.

"По-лесно е да жънеш, отколкото да посееш. Среброто е с по-малка стойност от златото, а златото - с по-малка стойност от добродетелта. Страх ме е почитта и признанието да не ми попречат на възприемането на ценностите и хуманността, в които съм възпитана", сподели Мая Вапцарова.

Тя каза, че винаги ще помни заръките на баба си да се стреми да бъде много високо, но не за да я видят хората, а тя да види тях. Вапцарова поздрави всички в залата с част от своето най-ново стихотворение "Механична поема", написано и провокирано от времето, в което живеем.

Преди връчването на отличието на Мая Вапцарова днес във ВВМУ почетоха паметта на своя патрон с полагане на венци и цветя по повод на 72 години от разстрела на гениалния поет.

Последвайте канала на

1319 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
FM

2014.07.24 | 11:03

4
Трима човека, от които двама са Българи, са казали нещо за човека. Вапцаров- Човек това звучи гордо. Пеньо Пенев - Човекът е Човек дори когато е на път. Само канибалът казал.- Човек това звучи вкусно.
комунист терористов

2014.07.24 | 09:06

3
никой не казва за какво е бил разстрелян.

2014.07.24 | 09:06

2
За анти американска дейност!
Центурион

2014.07.23 | 18:57

1
А мен преди 20 години ме наградиха от ВВМУ с диплома и ще се наложи цял живот да плащам за това!

Добави коментар

Водещи новини