Вижте кои са десетте страни, в които се пушат най-много цигари

  • 23 юли 2014 13:46

  • 2556
  • 2
Вижте кои са десетте страни, в които се пушат най-много цигари
©

Миналата седмица тютюневата компания Reynolds American Inc. бе осъдена да плати 23.6 млрд. долара обезщетение заради това, че е рекламирала цигарените си продукти небрежно.

Компанията бе осъдена от жена, която твърдеше, че Reynolds не е информирала съпруга й за това, че цигарите причиняват рак.

Новината дойде в рамките на по-малко от седмица, след като Reynolds обяви, че ще придобие конкурентната Lorillard Inc. в сделка на стойност 27.4 млрд. долара. Близо 20% от пълнолетното население по света пуши цигари, показват данни на TobaccoAtlas.org, цитирани от MarketWatch.

През 2009 г. изпушените цигари по света са били близо 5.9 трлн. (последната година, за която има подобни данни). Броят на изпушените цигари се е увеличил с 13% за последното десетилетие.

Вижте кои са десетте страни, в които се пушат най-много цигари на глава от населението. За съжаление, България е на челните места и на тази непрестижна класации, както и на доста други, свързани с тютюнопушенето. 

10. Черна гора

Потребление на цигари на глава от населението: 2 157

Потреблението на цигари в исторически план е най-голямо в страните с високи доходи, но заради целенасочената реклама, нарасналата обществена приемливост, продължителното икономическо развитие и увеличението на населението потреблението се очаква да се увеличи и в страните с ниски и средни доходи, според TobaccoAtlas.

9. Беларус

Потребление на цигари на глава от населението: 2 266

Потреблението на цигари в Западна Европа е паднало с 26% в периода 1990 - 2009 г., но се увеличава в Близкия Изток и Африка с 57% за същия период. Тази промяна се дължи на факта, че хората в страните с високи доходи все повече осъзнават опасностите, които крие тютюнопушенето, а правителствата продължават да въвеждат мерки за контрола му.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.07.24 | 00:27

2
От 10-те държави в класацията 4 са от екс СССР, 4 са от екс Югославия + Гърция + България. Дали е случайно, че точно тези държави съ сред най-бедните в Европа.
FM

2014.07.23 | 21:33

1
Немога да разбера. Вие сега, хвалите ли се или се оплаквате.

Добави коментар

Водещи новини