Гигантска кошница събира питейна вода от въздуха

  • 23 юли 2014 12:16

  • 2767
  • 1
Гигантска кошница събира питейна вода от въздуха
©

По света 768 милиона души нямат достъп до чиста питейна вода и всеки ден 1400 деца под 5-годишна възраст умират вследствие на водни зарази. След посещение в Етиопия дизайнерът Артуро Витори решава да сложи край на тази катастрофа. Той обръща поглед не към високите технологии на Запада, а навътре, към собствения си творчески ум, където се ражда идеята за гигантските кошници WarkaWater.

Удивителните водни кули се извисяват на 9 метра височина и всяка „улавя“ повече от 90 литра питейна вода ежедневно от изпаренията във въздуха. Всяка кула се състои от 2 части: полутвърд външен скелет, построен от бамбукови пръчки във формата на ваза, и вътрешна пластмасова мрежа, която действа като уловител за капките роса: те се стичат до резервоар в основата на кулата, пише "Списание Осем", позовавайки се на www.wired.com.



"В Етиопия хората живеят сред красива природа, но в домовете им няма нито ток, нито течаща вода, тоалетна или дори душ", разказва находчивият дизайнер.

"За да оцелеят, жените и децата изминават огромни разстояния до някой заразен вир, от него вземат вода в мръсни пластмасови съдове и поемат по дългия път към дома с тежките съдове на рамо. Този мъчителен процес трае часове и застрашава живота на хората, излагайки ги на сериозни инфекции, както и бъдещето на децата, които вместо да посещават училище, ходят за вода."

Витори разбира, че трябва да направи нещо, за да промени този цикъл на бедност. Вдъхновението му идва от етиопското дърво Варка - застрашен вид, който от векове се използва като събирателен център на племето. Така се ражда образът на гигантската водна кула, която решава да кръсти на свещеното дърво - WarkaWater.

"WarkaWater е построена, за да осигурява най-вече чиста вода, но също и дългосрочна екологична, финансова и обществена стабилност", споделя Витори. "Веднъж щом местните имат нужното ноу-хау, те ще могат да обучат другите селяни и общности да издигнат свои водни кули."


Водните хранилки не са скъпи - $550 и могат да се построят за по-малко от седмица от четиричленен екип.

Още по-добър вариант би бил изкопаването на кладенец, но да се дълбае 450 м в недрата на Етиопското каменисто плато би било изключително скъпо начинание. Още повече, че поддържащите помпи и осигуряването на качествени електрически връзки също биха били затруднение.

Артуро и екипът му са правили опити вече на множество места; непрестанно добавят и подобрения, за да подсилят стабилността на рамката и същевременно да се улесни почистването на найлоновата мрежа. Планът е до 2015-а да вдигнат поне 2 такива водни кули в Етиопия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2767 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.28 | 16:17

1
или дори душ ... И да имат за какво им е?

Добави коментар

Водещи новини