1,5 млн. лева просрочени задължения е внесал добричкият бизнес за месец

  • 23 юли 2014 09:51

  • 726
  • 0
1,5 млн. лева просрочени задължения е внесал добричкият бизнес за месец
©

От началото на месец юни ръководството на офис Добрич проведе 80 индивидуални срещи с управителите и собствениците на фирми, които имат просрочени публични задължения над 100 000 лв. В резултат на тези срещи само за месец добричкият бизнес е внесъл доброволно в хазната просрочени задължения в размер на близо 1.5 млн. лева.

Телефонните позвънявания и личните срещи с фирми и лица, просрочили заплащането на дължимите данъци и осигуровки, ще продължи до края на годината. 178 фирми от Добрич ще получат телефонно обаждане от НАП през следващите дни за това, че имат просрочени задължения за ДДС. Става въпрос за фирми, които са регистрирани по ЗДДС и имат невнесени месечни вноски за данъка върху добавената стойност до 5 000 лева. От НАП Добрич напомнят на фирмите, които имат повече от 3 невнесени месечни вноски за данъка върху добавената стойност, че законът предвижда възможност те да бъдат дерегистрирани по ЗДДС, ако не платят. Дерегистрацията по ЗДДС е процедура, която може да засегне неблагоприятно търговските дружества, защото ги лишава от възможността да начисляват данъка при доставките си, респ. ограничава правото на данъчен кредит на техните контрагенти. Друга последица от прекратяването на ДДС регистрацията е, че се начислява и внася в бюджета данък за всички налични активи.

От НАП Добрич напомнят още на лицата и фирмите, които са спрели временно дейността си, но са регистрирани по ЗДДС, че не са освободени от задължението да подават справка – декларация всеки месец. Това задължение отпада след подаване на заявление и връчване на акт за дерегистрация от приходната агенция.

Последвайте канала на

Десислава Станева
726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини