72 години от разстрела на Никола Вапцаров

  • 23 юли 2014 09:13

  • 1583
  • 3
72 години от разстрела на Никола Вапцаров
©

Днес се навършват 72 години от разстрела на Никола Вапцаров. Паметта на поета ще бъде почетена и в родния му град Банско. Жители и гости на града ще се поклонят пред паметника на автора на скромно малката, но велика стихосбирка "Моторни песни", преведена на 90 езика. Много посетители се очакват и в къщата-музей на Вапцаров. Входът днес е свободен. В родния му град ще бъде представен филмът на Костадин Бонев "Пет разказа за един разстрел".

Социалната чувствителност и гениална лекота в поетичния изказ на моряка, работника, бореца за справедливост и сега вдъхват живот на традицията учениците в родния му град да рецитират неговия стихове.

В областния център Благоевград също ще отбележат годишнината от разстрела на Вапцаров. Културни институции, училища, читалища и улици носят неговото име с признание. Церемонията по поднасяне на венци и цветя ще бъде пред барелефа на поета, който е поставен на фасадата на Драматичен театър "Никола Вапцаров". Заупокойна молитва ще бъде отслужена в храма на село Бараково, където Вапцаров се е венчал с жена си Бойка. В музея на Балабановата фабрика, където той е работил, създадена от съзнателните братя Панайотов,и са опазени лични вещи и документи на поета.

В София Съюзът на българските писатели организира от 10.30часа пред бившето Гарнизонното стрелбище зад НДК паметно утро във връзка със 72-та годишнина от разстрела на Никола Вапцаров. От 18.00 часа годишнината ще бъде отбелязана с рецитал на поети пред паметника на Вапцаров в градинката зад Националната художествена галерия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1583 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БУТАЧА

2014.07.24 | 21:40

3
МНОГО ЯСНО,ЧЕ ТЕРОРИСТИТЕ СЕ УБИВАТ

2014.07.24 | 11:08

2
kym vsi4ki typi monarhisti : - nali znaete koi go e rastrelql..? - Typiq vi CAR... Gospod da ubie geneti4nite ostataci na pomiqrite SAXKURGOTI po taq zemq...

2014.07.23 | 18:41

1
Вапцаров е осъден и разстрелян като завеждащ Военния отдел на терористичната БКП - секция на Коминтерна.

Добави коментар

Водещи новини