Решено! ЕС налага нови санкции на руски официални лица

  • 22 юли 2014 20:06

  • 2853
  • 16
Решено! ЕС налага нови санкции на руски официални лица
©

Външните министри на ЕС решиха да наложат нови санкции срещу руски официални лица, смятани за отговорни за действията на Русия в Украйна, съобщи холандският външен министър Франс Тимерманс, цитиран от АП и ДПА, предаде БТА.

Днешното решение на шефовете на дипломацията на ЕС е взето след свалянето на малайзийския пътнически самолет над територия в Източна Украйна, която е под контрола на проруските бунтовници. При свалянето на самолета бяха убити всичките 298 души на борда, отбелязва АП. Тимерманс заяви, че с днешното решение се налагат визови забрани и замразяват активите на още официални лица. Външните министри също така са поискали от Европейската комисия да подготви по-строги икономически санкции, включително срещу военнопромишления, енергийния и финансовия сектор, ако Русия не се откаже от дестабилизирането на Украйна, добави той. Тимерманс, който говори след края на днешното заседание на външните министри от ЕС, не уточни колко официални лица са обхванати от днешните санкции, нито съобщи имената им, като единствено посочи, че списъкът с имената ще е готов до четвъртък, отбелязва ДПА.

В четвъртък ЕС ще определи нов списък на руски физически и юридически лица за санкциониране заради подкрепата им за проруските сепаратисти в Украйна, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г., цитирана от АФП. "Решихме да ускорим изготвянето на наказателните мерки, за които бе взето решение миналата седмица" от държавните и правителствените ръководители на срещата им на върха в Брюксел, каза Аштън. Тя уточни, че списъкът с новите имена ще е готов в четвъртък. ЕС е готов да се събере на третата си среща на върха от началото на годината, за да наложи санкции, ако Русия не осигуриусловия за разследване на обстоятелствата около разбиването на малайзийския Боинг, посочи Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС.

С това тя потвърди казаното от дипломатически източник, според когото държавните и правителствени ръководители на 28-те страни от ЕС може да съберат до 1 август на извънредна среща на върха в Брюксел, за да вземат решение за въвеждане на санкции от "третата фаза" срещу Русия (по цели сектори от руската икономика). ЕС иска от Русия да окаже влияние на бунтовниците в Източна Украйна да осигурят достъп до мястото на катастрофата на малайзийския пътнически самолет и да окажат съдействие на международното разследване, заяви Аштън. На днешната си среща външните министри на ЕС поискаха също така Русия да осигури конкретни мерки за бързата деескалация на ситуацията в Украйна, включително затваряне на границата си и изтегляне на войските си, които в момента са разположени в близост до границата с Украйна. В противен случай те заплашиха Москва с нови санкции.

Външните министри на ЕС ще обсъдят допълнително въпроса дали бунтовническите групи в Източна Украйна да бъдат включени в списъка на ЕС за терористични организации. Министрите призоваха за спешно прилагане на мирния план на украинския президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември и възможно най-бързо прекратяване на огъня от всички страни в украинския конфликт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2853 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2017.07.25 | 19:51

16
АКО ПОРОШЕНКО НЕ ПРЕКРАТИ БОЕВЕТЕ ЕС ДА ГО ПРИНУДИ СЪС СИЛА!
KUR ZA TODOR JIVKOV

2017.07.25 | 19:51

15
САМО ТАКА!!!БОЙ С ЧЕРПАКА ПО ПУTAKA/УАХАХАХААА
boko

2017.07.25 | 19:51

14
KAKVI NESHTASTNICI SA AMERIKA I EU....JALKO, CHE I NIE S PUTIO ZA PRESIDENT, SME EDNA DEBILNA NACIA.

2017.07.25 | 19:50

13
do 7: kogato edin primitiv kato Vas e i s promit mosak, resultatat e qsen !

2014.07.23 | 10:19

6
Много се извинявам, но като един примитив не разбрах на какво се базира квалификацията, отправена към мен.Ще ви помоля по подробно да се обосновете.

2017.07.25 | 19:49

12
САЩ и ЕС направиха въоръжен ПРЕВРАТ в Украяна , а РУСИЯ я била дестабилизирала ! НАГЛИ американски и европедерастки ИДИОТИ ! САМО РУСИЯ ! САМО АТАКА ! САМО ВОЛЕН !
svidetel

2017.07.25 | 19:49

11
Boi po piqnata razvratna ubiica proskubanata darta me4ka matu6kata vi ! Boi !

2017.07.25 | 19:48

10
Русия да освободи Крим!

2017.07.25 | 19:48

9
САЩ отцепи Косово - супер са! Русия отцепи Крим - измет са!

2014.07.23 | 23:41

8
ДОЛУ проамериканските слуги , тиквите герберастки ! Плевнелиев бил естествен идиот , според проф. Георгиев ! Борисов си е идиот по рождение ! САМО ВОЛЕН и АТАКА !
fghf

2014.07.23 | 22:54

7
Po 4yjdi svirki kato igraete kato vi xaresvatDolari i Evro taka e , 6te go dyxate ,su6toto gi o4akva i bulgarskite Oligarsi.. Vuprosa e samo koga?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини