Дълговете на Ковачки стигнаха милиард

  • 21 септември 2011 09:00

  • 3195
  • 0
Дълговете на Ковачки стигнаха милиард
© Булфото

Над 1 млрд. лв. е общият размер на дълговете на свързаните с Христо Ковачки фирми, научи "Стандарт".

Тези дългове са към държавния бюджет, банки и доставчици. Само 37 от дружествата около бизнесмена са натрупали към бюджета над 100 млн. лв.

Това са задължения по вече приключили данъчни ревизии и подадени данъчни декларации. В момента обаче текат нови проверки в повечето от фирмите на Ковачки. Така общият размер на дължимите данъци и осигуровки най-вероятно значително ще се увеличи. Данъчните разглеждат свързаните с Ковачки фирми като обща група, затова разглеждат общите им задължения и активи.

За да се защити държавният интерес, вече са блокирани банковите сметки на 31 дружества
, научи "Стандарт". 10 от тях имат разрешение за неотложно плащане - могат с част от приходите си да плащат заплати и на доставчици.

Но банковите сметки на другите компании са изцяло блокирани от данъчните до приключване на ревизиите и събиране на установените борчове. Но и десетте фирми, които имат разрешение за неотложно плащане, не обслужват редовно задълженията си към хазната.

Повечето ревизии на компаниите от орбитата на Ковачки са започнали преди около 3 месеца. След приключване на всяка от тях ще се решава дали да се иска от съда обявяване на съответната компания в несъстоятелност или да се пристъпи към разпродаване на част от активите й, за да си събере хазната дължимите налози.

В понеделник юристът на Националната агенция по приходите внесе в деловодството на Софийски градски съд искане за обявяване в несъстоятелност на фирмата "Охрана и минна сигурност", свързана с бизнеса на Ковачки. Като се има предвид общата задлъжнялост на империята на енергийния бос, подобна съдба може да имат и много други компании.

Последвайте канала на

3195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини