С нови корекции завишиха затвора за банковите атаки

  • 22 юли 2014 16:44

  • 1355
  • 0
С нови корекции завишиха затвора за банковите атаки
©

Депутатите се готвят да повишат наказанието за банковите атаки. Днес комисията по правни въпроси към Народното събрание прие и нови корекции, като завиши предвиденото наказание, съобщи bnews.

Припомняме, миналата седмица предложените от БНБ изменения в Наказателния кодекс, които криминализират разпространяване на неверни слухове за банковата система, минаха на първо четене в Народното събрание.

Днес хората на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г бойкотираха заседанието и не присъстваха в зала. Иначе предложенията за изменения бяха направени от социалиста Янаки Стоилов.

Ето какво предвиждат те:

(1) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага или да причини вреда другиму разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банка или на финансова институция, и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от една до три години.

(2) Когато от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от две до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

(3) Длъжностно лице, което не представи информация, дължаща се по силата на нормативен акт за дейността или състоянието на банка или финансова институция, или предоставя невярна такава информация, се наказва с наказанието по ал.2.

(4) Когато от деянието по ал. 3 са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от десет до тридесет хиляди лева.

Комисията като цяло се съгласи с тези идеи, но промени наказанията към по-тежки. Така по алинея (1) затворът ще е от 2 до 5 години; по алинея (2) - от 5 до 10 години и по алинея (4) - 7 до 10 години. С промяната в последната алинея депутатите буквално направиха прецедент, защото никъде в НК няма заложено минимално наказание от 7 години.

Някои депутати обаче се заканиха, че ще поискат и тавана на това наказание да бъде завишен при разглеждането на текстовете.

Санкцията по алинея (4) се завиши от 20 по 50 хиляди лева.

Всички основания за критики и опасения от прекалено широко тълкуване отпадат с тези промени, коментира след заседанието председателят на комисията Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно.

Тъй като, след като станаха ясни първоначалните варианти на текстовете, се появиха опасения от цензура и широко тълкуване на закона с цел злоупотреби, Казак успокои, че това няма как да стане с последните промени, защото отпада дефиницията „с цел всяване на смут и паника в обществото“, както и широката дефиниция „който разпространява невярна или ДРУГА информация“.

Последвайте канала на

1355 0

Свързани новини

Свързани галерии

Водещи новини