Дончева: Василев може да си тегли от КТБ колкото си ще

  • 22 юли 2014 15:38

  • 5665
  • 0
Дончева: Василев може да си тегли от КТБ колкото си ще
©

КТБ е на Цветан Василев, следователно той можело да си тегли от банката колкото си ще.
Това заяви пред журналисти в Апелативния съд адвокатът на главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова -Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в.

Петрова е едно от подсъдимите длъжностни лица по делото за източените от банката над 200 милиона лева.

Мажоритарен собственик на банката е фирма „Бромак ЕООД“, а на фирмата собственик е Цветан Василев, който е и председател на Надзорния съвет на КТБ. След като вложители депозират парите си в банката, те не го правят в касетки с имената си – авоарите им стават притежание не на конкретно лице, а на институцията, с което тя може да оперира, допълни Дончева, цитирана от bnews.

По този начин излиза, че според нея Цветан Василев би могъл да изтегли дори и тези 205 милиона лева и на това не можело да се гледа като на присвояване, тъй като той все едно изтегля свои пари, от своята банка.

Ако останалите акционери в дружеството вече смятат, че Цветан Василев дължи пари на банката, то има Общо събрание, на което се поставят тези въпроси и евентуалните искания той да ги възстанови.

Въпреки обясненията на Дончева, тя смята, че 205 милиона не са източени от КТБ.

По думите ѝ, за да се случи това в рамките на 2 години, както прокуратурата твърди, трябва ежедневно 310 хиляди лева да са били изнасяни – на фона на всичките камери и охрана в банката.

От обясненията на експерта, който трябваше да установи какво се е случвало с трезора и подправяни ли са документи, пък стана ясно, че обемът на работата е огромен, времето не му е било достатъчно, за да се каже има ли липси или не в банката, и той иска още вещи лица да му помагат в изготвянето на счетоводната експертиза.

Шефът на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са обвинени в присвояване на пари в периода 2011 г. – 19 юни 2014 г. Главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова са обвинени, че са заличавали следите им. Те отговарят пред съда за помагачество.

Обвиненията са заради 205 млн. лв., за които гуверньорът на БНБ Иван Искров обяви, че са били изтеглени от КТБ с разписка ден преди квесторите да влязат в банката и предадени на мажоритарния собственик Цветан Василев.

Преди началото на заседанието на мерките им на първа инстанция в Софийски градски съд се разбра, че парите не са били изнасяни с чували и за един ден, както се смяташе в началото, а в продължение на 3 години - от 2011 година, когато на власт беше кабинетът „Борисов“.

Последвайте канала на

5665 0

Свързани новини

Водещи новини