"Зелените" оправят заменките по морето чрез Парк "Черноморие"

  • 22 юли 2014 13:01

  • 1103
  • 1
"Зелените" оправят заменките по морето чрез Парк "Черноморие"
© Булфото

Любопитен документ публикуваха „Зелените” в dnevnik.bg, озаглавен „Пет спешни мерки за опазване на Черноморието”. Първите четири техни предложения са обичайните им популизми. Но си струва да се разгледа петото им предложение, цитираме „Да бъде разработена програма за изкупуване и компенсиране на собствениците на земи и гори с високо природозащитна стойност, които постепенно да бъдат присъединявани към новите защитени територии”, пишат в позиция до медиите от НГК "Природата за хората и регионите".

Това тяхно предложение изисква малко по-обстоен анализ. Отдавна се знае, че ”Зелените” винаги са имали финансови интереси, защото опазването на природата е изключително голям бизнес. Само ще припомним, че годишните приходи на WWF – световен фонд за дивата природа са почти 500 млн. евро получени от световните корпорации като „Кола Кола” „Ла фарж” и почти всички петролни компании. Нашите зелени също са свързани с корпоративни интереси за опазване на околната среда. Освен, че получават дарения, те се превръщат и в значими собственици на земи и гори, влажни зони и есетрови стопанства в страната. Пример за тази им дейност е фактът, че преди няколко години неправителствената организация „Зелени Балкани” купува 1034 дка земи в непосредствена близост до черноморското крайбрежие, в района на Шабла. Това е извършено като част от програмата за консервация на червеногушата гъска. Обаче тази гъска, от застрашен вид, се превърна във вредител, който унищожава посевите в цяла Приморска Добруджа и вече не се отделят големи средства за нейната защита. Тези земи вече не носят планираната добавена стойност за собствениците си („Зелени Балкани” ) и те трябва да се отърват от тях.

Добър начин ще бъде (и те лесно ще докажат), че това са земи с високо природозащитна стойност и съвсем естествено е да бъдат изкупени от държавата на пазарна цена и присъединени към искания от тях национален парк „Българско Черноморие”. Обаче създаването на парка не е лесна задача, защото трябва да мине през парламента, правителството и публични обсъждания. Удобен повод са непрекъснато подклажданите скандали по морето, свързани с всеки инвестиционен проект. И въпреки че „зелените” участват в протестите срещу сегашното правителство, те използваха за тази си цел еднакво приближения до тях и до Станишев, злополучен „евродепутат” Петър Курумбашев. И той като Председател на комисията по екология в парламента, успя да убеди лидера си и набързо внесе предложение за създаване на парк „Черноморие” без никакво обсъждане.

Друга любопитна подробност и публична тайна е, че ексдепутатът Курумбашев добре се познава с влиятелни личности, извършили замени на гори и земи по българското Черноморие. Тези имоти вече пет години, поради мораториума наложен от правителството на Бойко Борисов, пустеят. Може би за част от тях се плащат и лихви на банки, в тях не може да се извършват инвестиции, т.е. инкасират се загуби. Всъщност това е и „сделката”, едновременно да се защитят интересите на „зелените” и покрай тях не е лошо да бъдат пооправени заменени земи и гори на близки до тях и Курумбашев заинтересовани лица и фирми, като се изкупят и се присъединят към парка.

Друг подозрителен факт е, че съгласно имотния регистър на Агенция по вписванията, Сдружение „Асоциация на парковете” управлявано все още от Тома Белев има 20 страници описание на имоти, включително и в атрактивни райони. Както е известно най-добрият платец е държавата, бюджетът е разтегливо понятие. Колко му е да се изкупят няколко хиляди дка за сметка на данъкоплатците, които да се включат в „Национален парк българско Черноморие”. Разбира се за прикриване ще ни проглушат ушите колко са загрижени за природата и как активно я опазват.

За неспециалистите е убегнал фактът, че България е най-природозащитената държава може би в целия свят. Непрекъснатото желание на зелените организации за разширяване на защитените територии си има едно много простичко обяснение. Европейската програма Life + за настоящия програмен период е в размер на 2 млрд. 143 млн. евро, от тях 78% са за безвъзмездни помощи по проекти, свързани с опазването на околната среда. Т.е. колкото повече защитени територии – толкова повече пари за проекти.

В това нямаше да има нищо лошо, ако този вид бизнес освен, че създава огромна корупция най- вече в държавната администрация, не пречи на другия - реалният бизнес, свързан с инвестиции, разкриване на работни места и повишаване на стандарта на живот на населението. За последните четири години, поради обжалвани от страна на зелени неправителствени организации, са отпаднали проекти за над 2 млрд. евро.

„Национален парк българско Черноморие” е поредната голяма възможност за усвояване на пари от „Зелените” наравно с европейската мрежа „Натура 2000”. Стои и въпросът кой и как ще определя кои зони са с висока природозащитна стойност и дали това не е отново възможност за „зелен” рекет, този път и върху собствениците на земи.

Задоволявайки непрекъснатите искания на зелените, страната ни се превръща в една огромна корупционна дупка, в която вече изключително активно навлизат и европейски компании, които заедно с българските си зелени партньори, създаващи Консорциуми, печелят поръчка след поръчка без абсолютно никакъв ефект нито за природата, нито за обществото, пишат още от НГК "Природата за хората и регионите".

Последвайте канала на

Novini.bg
1103 1

Коментари 1

Добави коментар
Въпрос

2014.07.24 | 17:29

1
Тоя на снимката не е ли дилъра на Надежда?

Добави коментар

Водещи новини