Съдът потвърди задържането под стража на Кирил Рашков

  • 22 юли 2014 12:37

  • 1132
  • 1
Съдът потвърди задържането под стража на Кирил Рашков
©

Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката за неотклонение на Кирил Рашков - "задържане под стража". Той не се яви лично пред съдебния състав, макар вчера да е бил изписан от болницата. По думите на адвокатката му Росица Драгинова, здравословното му състояние не го позволявало.

По тази причина заседанието на Окръжния съд на 14 юли, на което пак бе постановена най-тежката мярка за неотклонение, се състоя в болничната му стая. Кирил Рашков, известен още като "Цар Киро", е обвинен за пренасянето през границата с Турция на 501 грама живак. Според Наказателния кодекс, веществото е силно отровно, поставено е под разрешителен режим и е забранено за износ по Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда. Живакът е бил пренесен в автомобила на сина на Рашков - Ангел.

По думите на адвокат Драгинова, количеството му е незначително. Според нея в Пловдив през април е имало разкрити мобилни пунктове за предаване на живак, в края на октомври отново щели да бъдат отворени места за предаване на опасни отпадъци. Прокуратурата представи пред съда химическа и комплексна четворна съдебномедицинска експертиза за живака, както и протоколи за разпит на двама свидетели. Държавното обвинение смята, че с живака Кирил Рашков е замислял конструирането на т. нар. "мръсна бомба", която е могла да нанесе тежки поражения и да застраши много хора.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1132 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.22 | 14:45

1
POKANYAT SI GO VZEMAT SI MU PAR..........PUSNAT S GO TOZI METOD E PATENT-TATARTCHEV TOI NE UMIRA A PROCAFTYAVA

Добави коментар

Водещи новини