Литовската президентка се обяви срещу "мистрализацията" на политиката на ЕС

  • 22 юли 2014 12:15

  • 2611
  • 7
Литовската президентка се обяви срещу "мистрализацията" на политиката на ЕС
© gettyimages

Президентката на Литва Далия Грибаускайте отправи днес предупреждение срещу "мистрализацията" на политиката, водена от Европейския съюз. Така тя отново насочи вниманието към продажбата на френски хеликоптероносачи клас "Мистрал" на Русия, предаде АФП.

"Виждаме как се мистрализира политиката на ЕС", заяви Грибаускайте пред литовското радио Ел Ер Те по повод сделката на стойност 1,2 милиарда евро, заради която Франция бе разкритикувана от Запада. "Ценностите и сигурността са предадени в името на бизнеса, правилото 'купувай и владей' изцяло се прилага" от Русия, за да внесе разцепление сред страните от ЕС, заяви тя, преиначавайки поговорката "разделяй и владей".

"Продажбата на военни технологии на Русия в сегашните обстоятелства е неприемлива", добави литовската президентка. "Нерешителната" според нея политика на ЕС представлява "директна покана към агресора да се държи по-агресивно в бъдеще". "Нацизмът не бе спрян през 30-те, а в момента виждаме как великоруският шовинизъм води до такива неща като нападение срещу граждански самолет", каза тя. "Организаторите, поръчителите и доставчиците на оръжия трябва да бъдат съдени от Международния наказателен съд в Хага", допълни Далия Грибаускайте.

Очаква се днес тя да участва в насрочена във Варшава среща на президентите от страните в Източна и Централна Европа (България, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Словакия, Румъния, Полша и Чехия). Идеята е да се разработи обща позиция преди форума на НАТО през септември, но в днешния международен контекст се очакват най-вече разисквания по кризата в съседна Украйна, добавя АФП.

Последвайте канала на

БТА
2611 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.03.22 | 01:15

7
SLUTCHAINA MARIONETKA-KAZVAT I PREZIDENT GOSPOD DA NI PAZI OT TAKIVA

2016.03.22 | 01:14

6
Това е едно от най-тъпите същества в целият ЕС. Преди време за да е в тон с принц Чарлз, в три изречения беше сравнила Путин последователно с Екатерина Велика, с Йосиф Сталин и с Хитлер!

2016.03.22 | 01:14

5
Бивша литовска партийна функционерка и червена номенклатура!!
1@!

2016.03.22 | 01:13

4
всичките прибалтийски народи в т.ч. и поляците са силно комплексирани от Русия. разбираме ги защото те винаги са били губернии в руската после съветска империя и никога не са били суверенни държави. те съществуват като такива от 1990г благодарение на малоумието на горбачов. поляците също са много комплексирани защото имат вековни сблъсъци с руснаците от които 150 години са били варшавско княжество в руската империя. много им е мъчно на всички държави лилипути пръкнали се вчера от нищото но макар и много окастрена русия пак е най голямата държава в света, а те освен да джафкат и да се заяждат друго не могат. държавици лилипути нищо повече!
гошо

2016.03.22 | 01:12

3
Тая раздърпана бабичка не осъзнава какво говори.Сигурно и е замръзнала тиквата.Това е поредният опит на сатанистите/сега US/ да превземат Русия.Знаем какво се случва,но този път някои малки народи може просто да изчезнат в ядрената патаклама.

2014.07.23 | 22:30

2
Като си толкова отворена защо не вземеш да обявиш направо война на Русия.

2014.07.23 | 14:16

1
CHMATKO PITAI TVOITE UKRAINSKI SAKURSANTI RODOOTSTAPNICI ZA ISTINSKATA PRITCHINA DA PREJALYAT 300 TCHOVEKA KATO TCHELI ISTINATA NYAMA DA IZLEZE VSEKI MOMENT NO TOGAVA SE NALAGA DA ZAMALTCHITE

Добави коментар

Водещи новини