Депутатите кръстосали четири континента за над 230 бона

  • 22 юли 2014 08:08

  • 1276
  • 7
Депутатите кръстосали четири континента за над 230 бона
©

Депутатите от 42-рото Народно събрание са кръстосали четири континента през изминалата година, като за целта от бюджета на парламента са похарчени над 230 000 лв. Това показва справка на НС за командировките на избраниците, предоставена на „Монитор”. Работата на депутатите в комисиите на НС, групите за приятелство и различни международни организации ги е отвела в страни от Европа, Азия, Африка и Северна Америка, пише "Монитор".

Топекскурзиантите, за които НС е броило най-много средства за воаяжи, са социалистите Янаки Стоилов и Татяна Буруджиева. Впусналият се в битката за лидерското място на БСП Стоилов е похарчил над 17 000 лв. за командировки във Франция, Малта, Италия, Гърция, Австрия, Азербайджан, Китай. Той е пътувал и до Унгария за траурната церемония за смъртта на бившия премиер на страната Дюла Хорн. Задграничните пътувания на Татяна Буруджиева пък са за близо 14 400 лв. Тя е отскачала до Литва, Грузия, Черна гора, Италия, Унгария, Турция. Докато разходите на Стоилов за воаяжите в чужбина се оправдават с факта, че той е шеф на комисията по външна политика на НС, то тези на Буруджиева са заради поста й в Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Шефката на комисията по еврофондовете в НС Деница Караджова от БСП също е похарчила доста парламентарни пари за пътувания – над 12 300 лв. Тя е ходила в командировки зад граница общо 10 пъти през мандата, но все в Европа.

Често куфарите за чужбина стяга и друг червен депутат – Валери Жаблянов, чиито пътувания са стрували на НС 11 600 лв. Сред дестинациите му са Франция, Литва и Сърбия. Над 10 000 лв. са стрували на парламента и работните екскурзии на Пламен Манушев от ГЕРБ.

Не всяко пътуване зад граница на депутатите обаче бърка в касичката на Народното събрание, тъй като голяма част от воаяжите им са по партийна линия и се поемат от централите. Така например за куп командировки в чужбина на лидера на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на по линия на ПЕС НС не е похарчило и лев.

Много често пътните и нощувките на депутатите се поемат и от организаторите на задграничните форуми, на които гостуват. Затова за командировките на социалиста Филип Попов например НС е броило едва 392 лв., въпреки че сред дестинациите му е и САЩ, където е бил в рамките на международна програма „Югоизточна Европа – прозрачност и върховенство на закона”.

До Африка са отскачали пък колегите му Валентина Богданова от БСП и Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно от ДПС. И двамата са били в Мароко по линия на групата за приятелство, като са отсядали в Рабат и Казабланка.

Ръководството на Народното събрание е със сравнително скромни харчове за воаяжи. Командировките на парламентарния шеф Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно са стрували близо 3400 лв. на НС.

Пътуванията му са основно из Балканите, но е отскочил по веднъж и до Германия и Китай. 3177 лв. пък са излезли пътуванията на заместника му Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, в Белгия и Гърция. Другият зам.-шеф на НС Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на пък не е излязла нито веднъж от България по работа в рамките на мандата. През повечето време тя бе ангажирана с изготвянето на новия Изборен кодекс, за който проведе куп кръгли маси с граждани и експерти.

В отчета на НС с командировките на депутатите не попада социалистът Страхил Ангелов, който разбуни духовете у нас с посещението си в Сирия през януари. Причината е, че пътуването му бе „частно”, както той сам обяви, и нито е ползвал средства от НС за него, нито пък е уведомявал парламентарния шеф Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Освен воаяжи в чужбина, народните избраници са имали доста пътувания и у нас. За една година те са успели да навъртят за посещения в избирателните си райони над 1 680 000 км. със служебни автомобили.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1276 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.07.22 | 21:28

7
И на децата вече е ясно, че историята с банките е опит на Путин да дестабилизира България. За целта се използват комунистите и бившите агенти от службите.

2014.07.22 | 15:49

1
Gluopsti,istoriata s bankata si e 4ista krajba,za smetka na vlojitelite.Sega naroda 6te izplati krajbite na oligarsite i 6te pie edna studena voda.

2014.07.22 | 21:28

6
БСП е партия, която ще си остане като единствената партия, бомбардирала църква... Справка: църквата "Света Неделя"! Точка!

2014.07.22 | 21:28

5
БРАВО ДАЙТЕ ДА ГИ ИЗБИРАМЕ ПАК И ПАК ,ЧЕ ДА ПООБИКОЛЯТ СВЕТА НА НАШ ГРЪБ МНОГО СМЕ ПРОСТИ МНОГО!!!!!!!!!НЕ НАРОД А МЪРША
!!!

2014.07.22 | 21:27

4
БРАВО "ДРУГАРИ"
безсрамие

2014.07.22 | 20:58

3
Я да връщат парите,да не са техни,безсрамие!Партията на социалните блага ,да ама за тях,за нас-мизерията

2014.07.22 | 20:47

2
Срещу 230 бона,би прябвало В България да са влязли много добри идеи за благото на българските граждани.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини