Google иска да въведе нов формат за изображения

  • 21 юли 2014 20:21

  • 2439
  • 0
Google иска да въведе нов формат за изображения
©

Увеличаващата се популярност и потребление на интернет води до сериозни проблеми за инфраструктурата, която става все по-натоварена. В опит да оптимизира онлайн трафика Google е разработил нов формат за изображения, който иска да наложи като предпочитан в мрежата, съобщава онлайн изданието GigaOm.

Размерът на WebP изображенията е с около една трета по-малък от този на JPEG. Когато една интернет страница използва много снимки, това може да се окаже доста важно за нейното бързо зареждане, като същевременно ще генерира и по-малко трафик.

Google дава за пример собствения си видеопортал YouTube. От известно време описателните изображения на клиповете са именно в този формат. Това е довело до 10% по-бързо зареждане на страниците.

Паралелно Google спестява и по няколко терабайта трафик всеки ден благодарение на WebP в Chrome Web Store, като същевременно неговото зареждане е по-бързо с една трета. От известно време мобилното приложение на Google+ също използва WebP, което пък спестява на интернет гиганта 50 терабайта дневно.

WebP вече има подкрепата на Netflix и Facebook, които използват формата за някои изображения. Компании като eBay също са започнали експерименти с новия формат. В мобилния свят браузърите на Chrome и Opera използват WebP при технологиите си за оптимизиране на сайтовете и спестяване на трафик. При Chrome това води до 50% спестяване на мобилен трафик, пише dnevnik.bg.

Google работи по WebP от 2010 г. насам, като в момента основната пречка за масовото навлизане на формата е това, че не се поддържа от 54% от браузърите, които използват потребителите. Firefox, Internet Explorer и Safari например се нуждаят от допълнителен софтуер, за да могат да работят с WebP. Техните създатели обаче имат други планове за бъдещето на мрежата и гледат към други формати като JPEG XR.

Затова дори и в Google не очакват, че WebP скоро време ще успее да замени JPEG като предпочитания формат за изображения в мрежата. Въпреки това от компанията смятат, че WebP заедно с останалите модерни формати, които може да се появят, ще има положителен ефект върху инфраструктурата на мрежата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2439 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини