Чехия номинира министърката си на регионалното развитие за еврокомисар

  • 21 юли 2014 16:12

  • 1300
  • 0
Чехия номинира министърката си на регионалното развитие за еврокомисар
©

Чешката министърка на регионалното развитие Вера Юрова е кандидатът на страната за европейски комисар, обяви премиерът Бохуслав Соботка, цитиран от АФП.

След среща с лидерите на трипартийната левоцентристка коалиция, Соботка посочи, че номинирането на жена увеличава шансовете на Прага да получи значим портфейл в следващата Европейска комисия (ЕК). "Предпочитам портфейл в областта на моята компетентност или където се чувствам уверена, най-вече в регионалната политика, отношенията между институциите, транспорта или промишлеността", уточни самата Юрова. 49-годишната регионална министърка е заместник-председател на партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) на финансовия министър Андрей Бабиш и е смятана за един от силните министри в кабинета на Соботка. Тя е завършила философия и право, говори английски и руски и има голям опит в управлението на европейските фондове, най-вече на регионално ниво. Юрова е депутат от октомври 2013 г. и министър на регионалното развитие от януари 2014 г. През 2006 г. срещу нея имаше повдигнато обвинение в корупция и тя прекара един месец в ареста, преди обвинението да бъде снето.

Избраният председател на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето очаква номинациите на страните членки за еврокомисари до края на месеца. Новата ЕК трябва да бъде гласувана през октомври в Европейския парламент и да встъпи в длъжност в началото на ноември.

Последвайте канала на

БТА
1300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини