Порошенко: В Украйна трябва да бъде изпратена полицейска мисия на ООН

  • 21 юли 2014 09:41

  • 1817
  • 4
Порошенко: В Украйна трябва да бъде изпратена полицейска мисия на ООН
© Getty Images/Guliver

Изпращането на гражданска полицейска мисия на ООН в Украйна би помогнало значително на международното разследване на  обстоятелствата около катастрофата на малайзийския самолет, е заявил украинският президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември в телефонен разговор с австралийския премиер Тони Абът, съобщава ИТАР-ТАСС.

Порошенко благодари на Абът, че е повдигнал въпроса за приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа  на международното разследване на катастрофата в Донецка област и изпращане на полицейска мисия на ООН. В случай, че Съветът за  сигурност на ООН вземе бързо решение, мисията ще може да помогне значително на международното разследване на обстоятелствата  около катастрофата, подчерта Порошенко.

Проекторезолюцията, която ще се разглежда в 19 часа по Гринуич, определя катастрофата на самолета като "сваляне", без  да споменава изрично, че е бил свален чрез стрелба. Промяната очевидно цели да успокои Русия, отбелязва Ройтерс, но въпреки  това се призовава "виновните да понесат отговорността".

Резолюцията изисква от проруските сепаратисти да предоставят "незабавно сигурен, пълен и безпрепятствен достъп" на разследващите експерти до района на катастрофата. Те трябва и да се въздържат от всякакви действия, които могат да навредят на  уликите. Резолюцията изразява и загриженост от ограничения достъп до мястото на катастрофата, след като международни  наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщиха, че не са били допуснати да инспектират някои от отломките.

Към телата на загиналите трябва да се проявява уважение и професионално отношение, подчертава резолюцията. Друг ключов  елемент е призивът към всички държави и други действащи лица в региона да се въздържат от агресивни действия срещу граждански  самолети, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Въпреки че Русия участваше в обсъждането на резолюцията, не е ясно дали тя ще получи подкрепата й, заявяват пред Ройтерс  дипломати, пожелали анонимност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1817 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.07.22 | 17:47

2
В КИЕВ, ТИ ПОДАВАШ ОСТАВКА И ООН ПОЕМА НЕЩАТА
seastar

2014.07.23 | 07:18

4
Пут*кин подава оставка и Щатите поемат нещата в педерусия.

2014.07.23 | 00:02

3
SANKCIITE NE SE LI OTNASYAT ZA UKRAINA I TEHNIA DISPETCHER NASOTCHIL TAZI MACHINA VAV VISOKORISKOVA ZONA-KADE SA SPECIALISTITE TUK NYAMA MYASTO POLITIKATA.DRUGOTO E SLABA KOMPETENTNOST

2014.07.22 | 17:47

1
Тия лидери само си благодарят помежду си,а Порошенко дава акъл за полицейска мисия.Наки има пристигнала точна такава комисия да разследва,но същият Порошенко казва,че не гарантира сигурността им.Да се разбере с тия бунтовници и заедно да поемат гаранция.Ама пуста омраза,нали е руски район,бунтовен.Некадърници,само искат от големите,елате,дайте ни,забранете на Русия,още санкции,ЮПоток.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини