Проруските сепаратисти обявиха, че охраняват мястото на авиокатастрофата, Киев ги обвини в унищожава

  • 19 юли 2014 11:40

  • 2944
  • 0
Проруските сепаратисти обявиха, че охраняват мястото на авиокатастрофата, Киев ги обвини в унищожава
© Getty Images/Guliver

Мястото на падането на малайзийския "Боинг" в Източна Украйна се намира под надеждната охрана на въоръжените сили на Донецката народна република, заяви вицепремиерът на самопровъзгласената ДНР Андрей Пургин, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Целият район, в който се намират отломки от самолета и тела на загиналите пътници е отцепен от опълченците в първите часове след трагедията с цел да се осигури неприкосновеност на местопроисшествието за обективно разследване и да се гарантира безопасността на експертите, които трябва да установят причините за катастрофата, заяви Пургин, цитиран от пресслужбата на ДНР. По думите му министерството на отбраната на ДНР е отделило повече от достатъчно сили и средства за целта.

Кореспондент на РИА Новости съобщи, че над мястото, където се разби лайнерът, близо но селището Снежное в Донецка област на Украйна и съседния град Торез летят бойни самолети. Съдейки по звука, това е транспортен самолет или боен "Су". Недалеч се намира Саур-Могила, около която се водят активни бойни действия с използване на авиация.

Украинското правителство обвини проруските бунтовници в Източна Украйна, че "се опитват да унищожат, с подкрепата на Русия, доказателствата за международно престъпление", след като сепаратистите откараха в моргата в Донецк 38 тела от мястото на катастрофата на малайзийския самолет, предадоха АФП и Ройтерс. "Терористите са откарали 38 тела на жертви в моргата в Донецк, където специалисти, говорещи с ясен руски акцент заявиха, че ще извършат аутопсия. Терористите търсят също транспортни средства с голям капацитет, за да превозят останките от самолета в Русия", посочи в изявление правителството.

Бунтовниците и международните наблюдатели все още не са се споразумели за зона за сигурност на мястото на катастрофата. Осигуряването на мястото е ключово за запазване на веществените доказателства, които трябва да се съберат, за да се установи какво и кой е причинил падането на самолета. По-рано ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко каза, че представители на Русия, Украйна и ОССЕ преговарят за установяване на зона за сигурност с площ 20 кв. км, за да бъде възможно преместване на телата. "Договорихме се за зона 20 кв. км и се надяваме, че терористите ще и дадат възможност за работим", каза Наливайченко, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Сергей Кавтарадзе, висш представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, каза, че въпреки дискусиите  споразумение не е постигнато. "Няма зона за сигурност. Това е район близо до фронта. Там се водят бойни действия", заяви за Ройтерс Кавтарадзе. Говорителят на наблюдателската мисията на ОССЕ в Украйна Майкъл Бочуркив каза, че не знае да е постигнато споразумение за зона за сигурност, но отбеляза, че това е един от най-важните въпроси.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини