БСП прибави член "Редакционна отговорност" към Изборния кодекс

  • 18 юли 2014 18:24

  • 1507
  • 7
БСП прибави член "Редакционна отговорност" към Изборния кодекс
©

Обществените и търговски радио и телевизионни електронни медии, печатните издания и новинарските сайтове носят отговорност за съдържанието на разпространяваните от тях материали, свързани с предизборната кампания.

В тях не трябва да се допуска накърняване на правата и доброто име на участниците в предизборната кампания, да не се призовава към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления или към разпалване на вражда и към насилие над личността. Това е записано във внесените промени в Изборния кодекс от трима депутати от БСП, публикувани на интернет страницата на Народното събрание.

Внесените промени от Мартин Захариев, Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в са като нов член 177-А, озаглавен "Редакционна отговорност". Радио-и телевизионните електронни медии, пресата и новинарските сайтове няма да носят отговорност за разгласени сведения за тяхното съдържание, когато те са получени по официален ред, ако са цитати от официални документи или възпроизвеждат публични изявления.

Поставят се и по-строги изисквания за платено отразяване на предизборните събития. Знакът задължително включва надпис или звуково съобщение "платен материал". Всяка медия ще трябва да го публикува преди началото на кампанията заедно с тарифите и условията си. Пресата и новинарските сайтове трябва да предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, като ги публикуват не по-късно от 40 дни преди изборите. Заплащането ще е предварително – са записали изрично вносителите.

Ако медиите нарушат тези изисквания, ще бъдат глобявани между 20 000 и 50 000 лева. Целта на внесените днес промени в Изборния кодекс е да се гарантира прозрачността на финансирането на медиите и тяхното взаимодействие с участниците в предизборната кампания.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1507 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Kольо

2014.07.20 | 07:52

7
И как ще се получи \"Целта на внесените днес промени в Изборния кодекс е да се гарантира прозрачността на финансирането на медиите\"? Като се пише и говори само каквото самите партии разрешат? Това наистина ще е доста прозрачно кой коя медия контролира, ама къде остава истината?

2014.07.20 | 05:15

6
"БСП прибави член..." На всички членове на БСП - по един член отзад!

2014.07.20 | 05:11

5
Нужно е комунистите да се обявят извън закона. Тогава България ще тръгне напред!

2014.07.20 | 05:11

4
За по голям ефект предлагам в комплекта да бъдат включени 3D розови очила за политици и банки.Черно белите са за ежедневието.
rossen4i4o

2014.07.20 | 05:11

3
е те така се защитава ;доброто име ; на бандитските организатори
искренчо

2014.07.19 | 20:03

2
как не ги е срам да правят свирки

2014.07.19 | 20:03

1
Смятай те какво очакват БСП да се разкрие за тяхното управление и затова от сега си гласуват закони за да се предпазят от оплюване.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини