Вигенин: Кристалина Георгиева няма шанс за външен министър на ЕС

  • 18 юли 2014 16:53

  • 5180
  • 26
Вигенин: Кристалина Георгиева няма шанс за външен министър на ЕС
© Булфото

Намирам за напълно адекватно това правителство да предложи българския еврокомисар, коментира министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, пред журналисти в Кутаиси, Грузия.

Аргументите, че този кабинет скоро си отива, важат със същата сила за едно техническо правителство, назначено от президента,  което ще управлява между два или три месеца, отбеляза Вигенин.

Според него не може да се каже, че има противоречия между  изразената от премиера позиция за кандидатурата на Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование за върховен представител по външните работи на ЕС и тази на БСП. Не мога да кажа, че има противоречия, защото сме коментирали този въпрос с премиера преди отминалото заседание на Европейския съвет и, доколкото се беше създало впечатление, че Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование има реален шанс да получи този пост, никой българин, още по-малко представител на българското  правителство не може да си позволи да не подкрепи една такава възможност, посочи Вигенин.

След заседанието от онзи ден обаче според мен вече е напълно ясно, че Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование няма шанс да получи този пост - във връзка с преговорите между политическите сили на европейско равнище той ще бъде за социалистите. Затова, вместо да подвеждаме оттук нататък българските граждани с поддържането на подобна надежда, мисля,  че е време политическите сили заедно с премиера да седнат, да обсъдят внимателно какво е най-доброто за България решение оттук нататък, посочи Вигенин, цитиран от БТА.

Той напомни, че очакването на новия председател на ЕК е българската кандидатура, както и кандидатурите на останалите страни членки, да бъдат представени по възможност до 30 юли. Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, потвърди, че името му е едно от тези, които се обсъждат в рамките на БСП, но подчерта, че решението по този въпрос е на правителството и в голяма степен на премиера.

Каквото и да е решението, е хубаво да има един разговор не само кой точно да бъде представителят на България, а и кой е  реалистичният и полезният за България ресор, коментира той. Вигенин допълни, че понякога ресори, които изглеждат престижни,  какъвто е на върховния представител по външната политика, всъщност дават твърде ограничени възможности за държавата, от  която е излъчен този представител. Понякога ресори, които изглеждат не чак толкова важни, могат да се окажат по-съществени за страна като България, коментира Вигенин. Не искам да предпоставям дискусията, но трябва да подходим разумно, без емоции, посочи той.

Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, е на посещение в Грузия, за да присъства на ратификацията на Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС.  Той се срещна с премиера Иракли Гарибашвили, външния министър Мая Панджикидзе и президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили.

Поздравих ги, че днес ще ратифицират едно споразумение, по което се работи отдавна, част от което е търговско  споразумение, което ще направи в перспектива грузинската икономика част от европейския пазар, отбеляза Вигенин. Вярваме,  че това е стъпка към едно още по-близко сътрудничество и интеграция на Грузия в ЕС, но и възможност България и Грузия да работят и развиват своите взаимоотношения вече на една различна основа, подчерта външният министър. Разбира се , България ще подкрепи Грузия в процеса на прилагане на това споразумение, защото това е труден процес, заяви Вигенин.

На срещите са били коментирани двустранните отношения, които се развиват възходящо в продължение на няколко правителства.  Вигенин е уверил, че независимо какво правителство ще бъде формирано след предсрочните избори в България, отношенията с Грузия ще останат приоритет за българската външна политика.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5180 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Демирева

2014.07.19 | 19:24

26
Орешарски не предложи ли българин за еврокомисар в ЕС да се готви ще му цепим тиквата.Казах.....Аман вече от тези еврейски говеда.

2014.07.19 | 18:38

25
Абе що не вземеш да подариш ПАК еди червени прашки на серГея и да се метните...ами се зянимаваш с политика

2014.07.19 | 17:02

24
Кристалина Георгиева за 5 години е направила за България много повече от Станишев, Вигенин, БСП и всички червени интернационалисти. Ясно ли ти е Демирева, червен трол сплескан.

2014.07.19 | 17:02

23
Ко речи я марш на село !

2014.07.19 | 16:12

17
И какво точно, толкова "много" е направила?Посочете конкретно.Че дойде във Варна от немай-къде,и размяташе непрекъснато една празна кофа,пред камерите.Уж работи.Защо не отпусна пари от ЕС?Нали точно това е комисарството и.Това си е едно бледо копие на куневица-поредната г-а "ИЕС"
niksan38

2014.07.19 | 17:02

22
Аман от ТЪПИ комунисти пендели,как негие Срам

2014.07.19 | 17:02

21
Абе не знам аз тая Кристелина Георгиева дали трябва да е ама ми писна от тези евреи.Станишев украински евреин и сега поддържа този евреин Вегенин.

2014.07.19 | 17:02

20
Шибан герберастки сайт е този -не позволява други мнения

2014.07.19 | 16:12

19
EVROPA NE ISKA KOMUNISTITCHESKI KOPELDAZI DR. VIGENIN. OTIVAI V SIBIR PRI MASHA I PASHA.

2014.07.19 | 16:12

18
NAGLO KOMUNISTITCHESKO KOPELE NIKOI I NIKADE NE TE ISKAT. STAVASH SAMO ZA SEKRETARKA NA DR. STANISHEV.

2014.07.19 | 11:57

16
Завистта няма почивен ден, нали Вигенин?
aa

2014.07.19 | 11:57

15
Срамувам се от неговото изказване.След като Кристалина има дори и малък шанс всички ние трябва да я подкрепим!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014.07.18 | 23:19

1
Защо да я подкрепим? Защото каза да приемаме повечко бежанци, за да ни решат демографският проблем...вместо да каже в Европа че България е бедна страна и не може да приеме повече и да иска помощ...Или пък защото идваше да проси от бедна България пари за Хаити, а получихме трохи, когато нас ни сполетяха бедствията...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини