Антични спортни игри ще се пресъздават в Римския стадион на Пловдив чрез 3D анимация

  • 18 юли 2014 15:27

  • 3293
  • 0
Антични спортни игри ще се пресъздават в Римския стадион на Пловдив чрез 3D анимация
©

Един от най-впечатляващите туристически обекти в Пловдив - Античния стадион на Филипопол ще бъде официално отворен за посетители от инж. Иван Тотев, кмет на град Пловдив, на 21.07 (понеделник) от 11.00 ч. в присъствието на Президента Росен Плевнелиев.

След приключването на цялостната реконструкция на обекта, гостите на града, както и местните жители ще могат да посещават културната ценност и да научат повече за историята на стадиона и античния Филипопол в специално изградения мултимедиен център.

Посетителите ще имат възможността да се потопят в атмосферата на античните времена и да се насладят на изключително интересна туристическа атракция, която е новост и за страната - 3D анимация „Пловдив през ІІ век”. Тя илюстрира спортните игри, които са се провеждали на стадиона и изгражда своеобразен мост между Античността и съвремието.



Официалното откриване на обновения Античен стадион на Филипопол поставя началото на нов интерактивен подход при представянето на културните ценности на града и е част от активностите за позиционирането на Пловдив като един от най-силните кандидати за „Европейска столица на културата 2019“.



Уникалният Римски стадион е сред най- привлекателните местни забележителности и е ресурс за устойчиво развитие и повишаване на качеството на градската среда в историческия център на Пловдив. Проектът за реконструкцията му има за цел да възроди античния стадион и да му вдъхне нов живот като част от културното наследство на хилядолетния град.



На откриващото събитие ще бъдат обявени постигнатите резултати по двустепенния проект за реконкструкцията му. Той е на стойност над 500 хиляди лева, осигурени от бюджета на Община Пловдив. Първият етап се реализира през 2011-та и 2012-та година, а вторият финален етап започна на 02.10.2013 година и включва изграждането на ажурно стълбище, създаване на информационен център и кафе-бар за посетителите на града, както и 3D киносалон. Съществуващата бетонова стълба e реконструирана в облика на Римския стадион, а платформа за инвалиди свързва първото и второто ниво на съоръжението.



Тази година отвори врати за посетители и други значим за Пловдив обект - Раннохристиянската базилика, която е с статут на паметник на културата от национално значение. Тя се превърна в археологически музей, където са изложени на оригиналното си място подовите мозайки на църквата с пищни геометрични орнаменти. В пристроен към сградата баптистерий могат да се видят един от малко добре запазени в България кръщелен басейн от мрамор с форма на кръст и изящни мозайки с изображения на елен и гълъби. Околното пространство е превърнато в малък градски парк, който интегрира части от източната крепостна стена с кула на античния Филипопол, на част от антична улица и на двор на частна къща.

Последвайте канала на

3293 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини