В БСП се ядосаха на Орешарски

  • 18 юли 2014 06:21

  • 4829
  • 7
В БСП се ядосаха на Орешарски
© Булфото

В БСП са бесни на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, че е обявил подкрепа за Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, твърди “24 часа”.

Темата бе най-обсъжданата както сред червените депутати, така и на заседанието на ИБ на партията по-късно вчера. Истината е, че решението за името е на правителството, а Орешарски няма как да не подкрепи Георгиева като българка, особено ако тя има шансове за висок пост, но това не е било консултирано с нас, коментираха червени. Премиерът не бил споделил намерението си дори и със соцлидера Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, който миналата седмица получил мандат от ИБ да преговаря с Орешарски за кандидатура на социалист. БСП ще продължава да държи на кандидатурата си за еврокомисар - Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,, реши ръководство вчера. Червени разказаха, че напоследък премиерът не слуша никого и никой не може да го застави да направи нещо, което не иска. Дори често прави нещата напук, както стана с актуализацията на бюджета, ядосваха се видни социалисти.

"Не знам премиерът да е подкрепил Георгиева в буквалния смисъл на думата. Казва, че на този етап няма да предложи еврокомисар и се подразбира от подтекста, че би подкрепил Георгиева. Не е говорил в прав текст, че това нещо ще се случи”, опита се да го оправдае Борислав Гуцанов. На въпрос дали в БСП са съгласни с този избор, той обясни, че премиерът е този, който номинира еврокомисар. Като “дипломатически жест” определи подкрепата на премиера за Георгиева пък зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов. Според него е по-добре сегашното правителство да номинира българския еврокомисар, а не служебното. “Резултатът от заседанието на Европейския съвет в Брюксел е разочароващ”, коментира пък евродепутатката Илияна Йотова. “Колкото и да са предпазливи политиците, все пак очаквах, че Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето ще предложи конфигурация на следващата ЕК”, заяви Йотова. Тя допълни, че що се отнася до Георгиева, Орешарски е бил длъжен да я предложи. “Имаше вече създадена кампания за Георгиева, но доколкото знам доминиращото мнение на останалите участници е, че този пост трябва да бъде зает от жена социалист”, каза още Йотова.

Нелепо е въобще да говорим, че постът на външен министър на ЕС би могъл да бъде даден на България, след като Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на е начело на ПЕС, коментира пък Татяна Буруджиева. Тя обясни, че Георгиева не е номинация на БСП, а на ГЕРБ, като било нормално българският премиер да застане зад всеки българин. “Знаете, че в крайна сметка няма как да станат всички тези неща, които се говореха за Георгиева, защото в ЕК нещата много силно зависят от квоти и разпределение. Всички тези приказки за номинация за външен министър са лишени от абсолютно всякакво основание. Много лошо е да се пускат фитили на цяла нация”, заключи Буруджиева. Ако България не получи поста на външен министър на ЕС, трябва да предложи за еврокомисар поне 2-3 имена, няма да е сериозно да се отиде само с една кандидатура, коментираха от БСП. И обясниха, че е важно този път България да получи сериозен ресор, а не някой, който е под шапката на други комисари.

“Има възможност следващият български еврокомисар да е социалист, но това зависи от преценката на правителството”, каза Янаки Стоилов. Той уточни, че българският случай е само елемент на общата мозайка на консултациите между лидерите на отделните държави и основните политически групи в ЕС. “Много важно е кандидатурата ни да бъде инициирана от България, а не да идва от някъде другаде, откъдето и да е това място”, подчерта Стоилов. България трябвало да направи преценка за всички възможности за евентуалния ресор, който може да получи.


 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4829 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.07.18 | 16:31

7
Червените змии започнаха да се самоизяждат!

2014.07.18 | 16:03

6
Нормално е да предложи човек, който все пак има няка- къв авторитет.Буруджиева като каква се обажда. Те двечките с Мара Пиргова говорят толкова много глупости, че просто да се чудиш.

2014.07.18 | 15:34

5
Браво.

2014.07.18 | 15:34

4
gluposri da podade OSTAVKA NAPUK

2014.07.18 | 15:13

3
И шо така реши???!!!Кво нямаш-цоцка,бело или просто така.
христова

2014.07.18 | 15:12

2
То е съвсем нормално Станишев да не подкрепи българския кандидат.Защото трябва да е срещу страната си.Колко от нашите евродепутати за заставали срещу България.Е това е патриотизъм!
???

2014.07.18 | 15:12

1
Защо така бе Орешарски - не предложи Станишев, не си подаде оставка преди месец когато Очилатко искаше да седне на стола ти. И сега Съсела ще се скита немил недраг по Европа...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини