Разбилият се в Украйна самолет заобикалял забранената за полети зона

  • 17 юли 2014 20:50

  • 4631
  • 5
Разбилият се в Украйна самолет заобикалял забранената за полети зона
© Getty Images/Guliver (архив)

Разбилият се в Украйна самолет на малайзийските авиолинии не е нарушил изискванията за безопасност на полетите над Кримския полуостров и Черно море. Той е заобикалял забранената за полети зона. Възможно е инцидентът да се дължи на сваляне с ракета, но категорично не може да се говори за сблъсък с друг летателен апарат. Това заяви пред БТВ Иван Дяксов - зам.-генерален директор на Ръководството на въздушното движение (РВД) по оперативната дейност.

Имаме потвърждение от колегите от Одеса, че този самолет се е разбил над Украйна - до границата между Украйна и Русия, в източната част от Украйна. Потвърждението е че, се е разбил самолетът – по-подборна информация нямаме. Твърде оскъдни са данните на този етап. Така че не можем да дадем допълнителна информация. Движел се е извън зоната забранена за полети. Над Кримския полуостров и Черно море, която беше забранена с препоръка на евроконтрол и ЕАСА организацията, която отговаря за безопасността на полетите да се заобикаля тази зона. Но той е извън тази зона. Това е над сушата между Украйна и Русия. Самолетът е заобикалял зоната, не е летял през тази зона и това е изненадващото, че се е случило извън тази зона, което е голяма трагедия и нещастие за всички ни, каза Дяксов.

Той посочи, че няма информация за пасажерите на борда. С нея разполагат авиокомпаниите и със сигурност я имат. Доколкото ние знаем, и това са от странични източници, повечето са европейци от Амстердам за Малайзия, но това може да го каже категорично авиокомпанията, коментира експертът.

Според Дяксов причината за самолетната катастрофа не може да се търси в евентуално неразбирателство между РВД на Русия и Украйна. Но и да има неразбирателство заради зоната над Крим и управлението на въздушното пространство над Крим и Симферопол, не е това причината. Дори и през тази зона самолети са прелитали и не е имало проблем, които са нарушавали препоръките. Но не би трябвало подобно неразбирателство да доведе до катастрофа. Според мен катастрофата няма никаква връзка с ръководството на въздушното движение на Украйна и Русия. Няма как да има между двете. Нямаме сблъсък на два самолета, нарушение на норми и сепарация във въздуха. Става дума за съвсем друго нещо според мен.

Експертът не изключва възможността самолетът да е бил свален. Всичко е възможно, да. Но не е било сблъсък между два самолета. Ние гарантираме поне, че въздушното пространство над България е безопасно за полети. Да не се притесняват хората поне за това.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4631 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.07.19 | 02:06

1
Ново доказателство за аксиоматичната вина на Русия и на руснаците в Украйна. Те са виновни и за днешния горчив обяд на Обама. Как може смъртта на толкова хора да се използва за печелене на политически дивиденти!
rusiq

2014.12.08 | 22:40

5
Еи ,триполов травестит,не обвиняваи Русия,че ма....и мръсна..

2014.12.08 | 22:40

4
Майка ти да ибъъъъъъъъ промита Под мен

2014.12.08 | 22:40

3
Украинско-американските идиоти го свалиха !
do 14

2014.12.08 | 22:40

2
безмозъчните руски африканци го свалиха ве бауш..

Добави коментар

Водещи новини