Шефът на СЕМ: Политиците да напишат закон за собственото си говорене

  • 17 юли 2014 14:06

  • 1053
  • 0
Шефът на СЕМ: Политиците да напишат закон за собственото си говорене
© Булфото

Вместо да се занимават с медиите, по-добре политиците да напишат закон за собственото си говорене. Това заяви председателят на СЕМ Георги Лозанов в интервю за БТА по повод приетите вчера на първо четене промени в Наказателния кодекс за разпространяването на слухове срещу банките.

Медийният експерт отбеляза, че говоренето на политиците трябва да бъде по-обществено отговорно. Те имат имунитет и могат да кажат всичко, включително и такива изказвания, които да наредят хората пред банките, заяви Лозанов.

Относно промените в кодекса, той коментира, че те засягат и медиите, тъй като по думите му това е опит да се ограничи медийното говорене по темата за банките, а не да се потърсят същинските виновници.

Според него текстът трябва да бъде прецизиран така, че който пуска слухове, имащи за цел да предизвикат паника, да подлежи на отговорност. "А не понеже не може да бъде намерен, цялата медийна система да мълчи", добави експертът. По думите му това мълчание всъщност води до криза, а не е част от нея.

За ролята на медиите в предизборна кампания, Лозанов коментира, че за да бъде тя ефективна, трябва много повече журналистиката да върши работа и да създава драматургия, а хората чрез кампанията да разбират за политиците, техните мотиви и идеи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1053 0

Свързани новини

Водещи новини