Скелет с камък върху гърдите открит във Врачанско

  • 16 юли 2014 21:45

  • 4338
  • 1
Скелет с камък върху гърдите открит във Врачанско
©

На скелет с камък върху гърдите попаднаха археолозите от врачанския исторически музей преди ден по време на разкопките в крепостта Градище край областния град. Откритата находка се предполага, че е на мъж.

“Попаднахме на християнски гроб от българското средновековие. Погребението е извършено в съоръжение, което образува гробна камера от добре обработени и подредени камери. Покойникът е дълъг 1.79 метра. Вероятно е мъж, но това не може да се каже категорично, тъй като ние не сме антрополози. По-късно ще се направи и такова изследване”, разказа ръководителят на разкопките.

Археолозите са категорични, че погребението е християнско. Главата на покойника е на запад, а краката са към изток. Ръцете пък са били прибрани по характерния за този тип погребения към таза. Най-интересната подробност в случая е намереният камък върху гърдите на скелета.

“Това е една практика, която е съществувала през българското средновековие, зафиксирана е и в българската етнография. Това е обезвреждане на покойника - да не се завръща от света на мъртвите в този на живите”, обясни доц. д-р Торбов, съобщава "Конкурент". Голяма част от археолозите биха казали в случая, че е вампирско погребение.

Според други това не е точно така. Около тази теза се обединява и екипът на доц. д-р Торбов. „Това са погребения, при които камъкът е поставен върху мъртвия, за да не се върне от света на отвъдното в този на живите, а при вампирите те вече са се върнали”, подчерта доцентът и допълни още, че подобни погребения са открити на много места в България. Екипът, който работи в крепостта Градище, е категоричен, че най-важното в случая е, че гробът е открит в значим археологически обект за Враца. Самото погребение пък запълва пъзела, който се сглобява от години. Първоначално там е било тракийско селище, след това римско, от ранна Византия, а накрая от средновековието. Археолозите са категорични, че целта е да се запълни тази обща картина за всичките епохи. Последната находка обогатява информацията, която е събрана до момента по време на разкопките и представите за Враца.

“Реално погледнато това нещо, което проучваме ние, е старият град Враца, преди да бъде създаден съвременният. Този гроб за мен има голямо значение. И от това, защото във всеки археологически сезон ние трябва да откриваме нещо, и това, което ние откриваме, то не е толкова, за да го афишираме пред медиите, колкото да бъде един своеобразен двигател за нас, самите работници”, каза още доц. д-р Нарцис Торбов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ха

2014.07.17 | 12:10

1
Те тоя или яко са го мразили и убили жестоко, или плочата е етикет за произход /вижте някъде да не пише "Made in China"/. Дерзайте и те така.

Добави коментар

Водещи новини