Жестовият език да бъде признат за официален, настояват от Съюза на глухите

  • 14 юли 2014 15:33

  • 2705
  • 0
Жестовият език да бъде признат за официален, настояват от Съюза на глухите
©

Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ). Това обяви на пресконференция в БТА заместник-председателят на съюза Николай Нинов по повод на 80-годишнината от създаването на СГБ.

Признаването на жестовия език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждане, допълни Нинов.

От СГБ очакват с такава промяна професията на жестомимичния преводач да се изравни като заплащане и статус с тази на преводача.

Съюзът има издаден нов речник на жестовия език, който съдържа 5000 жеста за думи със съответните граматически правила за използване. Има издаден речник и за жестове на православната религия.

Новият речник е разработван повече от 10 години от екип от специалисти, каза Миряна Мошева - координатор на националния методически и консултативен център по проблемите на жестомимичния език към СГБ.

От съюза коментираха, че хората все още трудно приемат новия речник, макар преди издаването му да са били ползвани едва 700 жеста.

Няма точна статистика колко са хората с увреждане на слуха в България. Официално членовете на СГБ са 6500, но според организацията в страната има над 10-12 хиляди души с по-висока степен на увреждане на слуха и близо 250 хиляди хора с някаква степен на увреждане на слуха.

В специализираните предприятия "Тих труд" работят около 500 души, като преди 1989 година те са били 5000, информира Мая Георгиева - член на Управителния съвет на СГБ. Работещите в момента са заети предимно в шивашката индустрия.

Над 100 души са успели да си намерят работа по схемата "Съпричастност" на програмата "Човешки ресурси", съобщи Георгиева, която е работила по проекта, приключил през май. По схемата са създадени два центъра в София и в Пловдив за подпомагане на хората при намиране на работа.

Последвайте канала на

2705 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини