Кметът на Ямбол осъден и на втора инстанция

  • 14 юли 2014 13:04

  • 1525
  • 2
Кметът на Ямбол осъден и на втора инстанция
©

Апелативен съд – Бургас за втори път потвърди присъдата на Ямболския окръжен съд от 14.11.2011 г., с която кметът на община Ямбол Георги Славов е признат за виновен в престъпление по служба.

Според обвинението от  2008 г.  до  март 2010 г.  в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение  и с цел да набави облага за „Диана Комерс І” ЕООД – гр. Ямбол, в размер на 2, 024 млн. лева,  Славов е нарушил служебните си задължение и превишил властта и правата. Той е причинил вреди на общинския бюджет в посочения размер, смята прокуратурата. Той е осъден на лишаване от свобода за срок от три години и осем месеца, както и на „лишаване от право да заема длъжност кмет на община”. Със същата присъда подсъдимият е признат за невинен по обвинението за „особено тежък случай“ по чл. 282, ал. 3 от НК .

Според  Апелативния съд събраните в хода на досъдебното и съдебно производство материали по делото, обосновано Окръжен съд – Ямбол е направил извод за извършено от Славов престъпление по служба. „След направен задълбочен анализ на доказателствата, с нужната конкретика за време, място, механизъм на осъществяване, вредоносен резултат и субективно отражение на всички обективни дадености в съзнанието на подсъдимия, решаващият съд обосновано е приел, че обвинението е доказано по един безспорен и категоричен начин”, посочва решението на въззивния съд.

Той приема, че проведената от общината процедура по Закона за обществените поръчки е формална дори фиктивна, тъй като е осъществена след като кметът вече е възложил на фирмата „Диана Комерс 1” ЕООД да извърши строителството и са договорени параметрите на договора. Апелативен съд – Бургас намира за законосъобразно заключението на Ямболския окръжен  съд, че подсъдимият е допуснал грубо нарушение на Закона за общинските бюджети,  тъй като в момента на сключване на договора общината не е разполагала с бюджетни средства за обезпечаване на това задължение.

„Отсъствието на бюджетна обезпеченост на проекта, липсата на финансова рамка, зададена от общината - възложител, след задълбочено проучаване и анализ на необходимото количество работа и неговото икономически обосновано остойностяване, така че да бъде търсена и получена оптималната и икономически изгодна за възложителя цена, е обусловило изпълнението на обекта да бъде извършено при финансови условия, обременяващи и неизгодни за общината, респективно необосновано завишени и облагодетелстващи изпълнителя”, коментира Апелативен съд - Бургас, пише 24 часа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1525 2

Коментари 2

Добави коментар
:)

2014.07.17 | 06:18

2
За 3 години затвор 2 милиона лева - това е най-доходоносната работа на щат в България! И азе искам в затвора дори за по 500 000 на година и даже че ме хранят и гледат кат писано яйце! Чиста печалба без данъци дори тото-то не важи пред тея!
#

2014.07.16 | 13:35

1
Едва ли има кмет който да е направил толкова за града Ямбол,но на някой не е удобен ,господата от 15:15 не могат да крадат това е положението ще го разтакават по съдилища ?

Добави коментар

Водещи новини