Самонаетите и надомните работници вече имат синдикат (видео)

  • 14 юли 2014 09:36

  • 1985
  • 1
Самонаетите и надомните работници вече имат синдикат (видео)
©

В основата на регистрирането на синдиката стои групата на надомните работници, уличните търговци, инвалиди и др. Тези хора работят формално, но нямат трудови договори, здравни осигуровки, не получават пенсии. Това каза председателят на новия синдикат на надомните работници Виолета Златева на пресконференция.

Ще си взаимодействаме и ще си сътрудничим с другите големи синдикати и неправителствени организации. Надявам се правителството да обърне внимание и на тези хора.

Златева отбеляза, че като страна с много бедни е неприемливо да се загърбват тези хора. Ако следващото правителство не ни обърне внимание ние ще се обърнем към Международната организация на труда (МОТ), увери Златева. Искаме от правителството нашите регионални представители да бъдат включени към структурите на Инспекцията по труда безплатно, за да се контролира този труд и да се защитават правата им. Друго наше искане е да се даде възможност на тези работещи да се осигуряват на минимален праг за срок от 5 години. Бихме желали и да ни  се помогне с нисколихвено кредитиране, за да могат да стартират. Готови сме да помогнем и с регистрацията на тези хора, за да излязат на светло.

Виолета Златева даде за пример Македония, където на всеки стартиращ надомна работа се дават безвъзмездно по 3000 евро. Това е едно много добро начало, изтъкна тя.

Според Златева, ако самонаетите искат да излязат на светло сега трябва да се осигуряват на праг от 420 лева. В някои от месеците обаче това не е възможно, защото доходите им не го позволяват. Златева предложи първите пет години, в които работят като самонаети да плаща по-ниски осигуровки. Ако след изтичането на срока работникът не успее да развие бизнеса си да бъде принуден да се преориентира.

Около 500 хиляди българи не плащат осигуровки, защото са надомни работници без постоянни доходи, припомниха от синдиката.

На пресконференцията присъства и експертът Карин Пайп, международна организация за развитие на неформалната икономика (WIEGO), председателят на Социал-демократическата партия Тодор Барбалов, проф. Кръстьо Петков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1985 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.01 | 20:58

1
дрън дрън ярина! Тия лапачи и търгаши вече са с нулево доверие от абсолютно всички българи. Не е имало до сега случай на защитени интереси на работници от синдикатите в България. Тези мръсни мушенгури може и да подкладят стачка и да подлъжат хората, че ще ги подкрепят, но в същност правят пачка от тази работа - ходят при управляващите и работодателите, споразумяват се с тях, гушват парите и изоставят работниците да се оправят както могат самички.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини