Водата от обществена чешма в Долище пълна с бактерии

  • 14 юли 2014 07:00

  • 920
  • 0
Водата от обществена чешма в Долище пълна с бактерии
©

Колиформни бактерии са открити във водата на обществена чешма в аксаковското село Долище, което е едно от селищата с най-големи щети от наводнението е района, пише „Монитор“.

При проверка на Регионалната здравна инспекция през миналата седмица са взети проби от четири селища - Игнатиево, Засмяно, Долище и Генерал Кантарджиево, като само на чешмата в Долище е констатирано отклонение от нормите. Издадено е предписание до ВиК – Варна за предприемане на необходимите в такива случаи мерки.

„Колиформите попадат във водата предимно с фекалните води и въпреки че са лишени от способността да се размножават в нея, са способни да преживяват там в течение на няколко седмици. Живеят и се размножават в храносмилателната система на човека и повечето топлокръвни животни (домашен добитък и водоплаващи птици). Учестеният мониторинг на двата най-засегнати от водното бедствие райони – Аспарухово и община Аксаково, ще продължи”, заяви шефката на РЗИ-Варна д-р Снежа Златева. Според последните лабораторни изследвания на водата в Аспарухово и Галата в нея няма замърсители и тя отговаря напълно на здравните норми.

Последвайте канала на

Десислава Станева
920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини