4 по Рихтер разтресе границата между Македония и Гърция

  • 13 юли 2014 19:44

  • 1409
  • 0
4 по Рихтер разтресе границата между Македония и Гърция
©

В каталозите на международните сеизмологични центрове днес в 13:18 часа местно време е вписано земетресение на гръцко-македонската граница, източно от Малкото Преспанско езеро.

Това заяви пред Фокус Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, бивш ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт.

Земетресението е с магнитуд 4,5 и 10 км дълбочина на хипоцентъра според Американската геоложка служба и с магнитуд 4.0 и дълбочина 5 км според Европейския център.

Чувствителната разлика в магнитудните оценки се обяснява с разлики в регистрационните условия. Американската служба е използвала сведения от 52 сеизмограми, Европейската – от 203. Причина за това е неголямата сила на земетресението.

Още едно обстоятелство дава предимство на оценките на Европейския център. Именно, че гръцкият епицентър е много близо до определението на Европейския център (с разлика от 2 км, което е в границите на точността на локализиране) и магнитудните оценки са 3.7 на Атинската обсерватория и 3.9 на Солунската мрежа за регистрация.

Окончателно, магнитудът на днешното земетресение е най-близо до 4, епицентърът е на гръцка територия до границата с Македония, на около 15 км северозападно от Флорина (Лерин), 37 км северно от Кастория, 50 км юг-югоизточно от Охрид и около 130 км южно от Скопие.

Според единични сведения, пристигнали в Европейския център, интензивностите на усетените сътресения са следните: в Кастория (37 км южно от епицентъра) – от трета-четвърта степен по 12-степенната скала, в Охрид (около 50 км северозападно) – III степен, в Козани (75 км южно) – II-III степен, и в Скопие – II степен.

От македонската онлайн преса се научава още, че в Битоля (30 км епицентрално разстояние) е настъпил уплах сред населението, което масово излязло на открито. Материални щети няма. Това земетресение е напомнило на битолчани за силно земетресение, станало на 1 септември 1994 година, когато трусът е предизвикал и материални щети, а много битолчани са напуснали домовете си за дни наред.

Последвайте канала на

1409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини