3 години изнасяли парите от КТБ (обновена+снимки)

  • 13 юли 2014 16:46

  • 12363
  • 0
3 години изнасяли парите от КТБ (обновена+снимки)
©

Обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка падна. Това стана ясно минути преди разглеждането на мярката за неотклонение на четиримата обвинени за източването на КТБ.

В последните 24 часа Софийската градска прокуратура е изменила обвинението, като го е преквалифицирала, съобщи бТВ.

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са уличени в присвояване на пари в периода 2011 г. – 19 юни 2014 г. Главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова са обвинени, че са заличавали следите им. Ще отговарят пред съда за помагачество.

Това обясни адвокат Христо Ботев, който защитава Кючукова. Според прокуратурата четиримата обвиняеми са присвоили близо 206 млн. лева поетапно в продължение на около 3 г.

Основен свидетел на обвинението е бившата дясна ръка на Цветан Василев - Бисер Лазов. Друг ключов свидетел е Теодора Танева, която е изпълнителен директор на една от фирмите, свързани с КТБ.

На 19 и 20 юни няма изнесени 205 милиона лева в чували от Корпоративна търговска банка (КТБ), както се твърди в сигнала на БНБ до прокуратурата. Почти 99% вече е сигурно обаче, че има подправени счетоводни документи и съмнителни счетоводни операции, чрез които в последните 3 години тези милиони са напуснали банката, пише "24 часа".

До тази констатация е достигнало обвинението, след като е проверило изпратения в сряда сигнал от националната банка. Според източници, участвали в проверката, БНБ е подала подвеждащ и непроверен факт за ичезналите чували с евра и левове, за да отклони вниманието от бездействието на надзора на БНБ, който на практика не е осъществявал контрол в КТБ от 2011 г. насам.

Банков надзор ще трябва да даде обяснения как е проверила състоянието на КТБ, за да купи преди два месеца банка "Креди Агрикол". Първи обвиняем за престъпление по служба преди седмица стана точно подуправителят на БНБ и ръководител на банков надзор Цветан Гунев.

Софийски градски съд започна да заседава в късните следобедни часове на деня. В 17 часа съдът успя да влезе по случая за изнесените въпросни милиони от КТБ. Стана ясно, че по-голямата част от парите, 157 милиона лева, е изчезнала в периода декември 2011, и по-скоро между Коледа и Нова година на 2011 година.
Стана ясно също така, че са били направени опити за прикриване на изчезналите пари чрез отпускане на кредити, които обаче са били фиктивни за различни фирми, съобщава news.bg.

Не се разбра обаче дали действително парите са били взети от КТБ и отпуснати на фирми на Цветан Василев или всъщност обвиняемите са присвоили сумата в лична полза. По този въпрос прокуратурата изложи сравнително двусмислено тезата си.

В този период от три години са направени два одита на БНБ, които обаче не са установили липсата на тези средства. Това не бе разисквано подробно от прокуратурата, тъй като не е предмет на днешното съдебно заседание.

Галерия от снимки вижте ТУК

Последвайте канала на

12363 0

Свързани новини

Свързани галерии

Водещи новини