АБВ предлага експертна група да провери БНБ по случая с КТБ

  • 12 юли 2014 15:21

  • 3193
  • 0
АБВ предлага експертна група да провери БНБ по случая с КТБ
© АБВ

Сюжетът около КТБ ни връща във времената на кредитните милионери и пирамидите, на покриване и неутрализиране на големи кредити – времена, които си мислехме, че са отминали.

Това коментира на пресконференция след заседанието на Националния съвет на АБВ проф. Борислав Борисов, член на НС на партията.

Той е категоричен, че отговорността за случващото се в Корпоративна търговска банка се пада на БНБ и нейното ръководство, като главен контролиращ орган – банков надзор за дейността и стабилността на банките.

Проф. Борисов зададе въпроса къде е банковият надзор и какво прави БНБ през цялото време на генериране на банковата криза. „След публикацията за одита в Корпоративна търговска банка, с която БНБ направи свето изявление с представянето на цифрите, изникнаха много въпроси. В информацията на БНБ има противоречия, тъй като по време на одита КТБ е била в добро състояние, а след това изведнъж рухва. Как така БНБ е изненадана?”, недоумява Борисов, цитиран от пресцентъра на партията.

Проф. Борисов коментира, че управата на БНБ е проспала момента – тя сама да я постави под надзор. Според него причините за това може да са две - или управата на БНБ е работила безотговорно, непрофесионално и некомпетентно, или мълчаливо, със своето бездействие, е подкрепяла този процес на срутване на банката.

Той уточни, че не може на случващото се в една банка, която и да е тя, да се гледа като на отделен случай в банковата система. Той използва метафора с влакова композиция – един вагон като се развали, цялата влакова композиция или забавя ход, или спира.

„И тук въпросът е - това неумение ли е да се осъществи контрол или е съзнателно бездействие - за да се предизвика криза в банковата система. Кризата в банковата система означава икономическа и социална криза, удар върху спестяванията на доходите. От банкова криза се влиза в икономическата криза и тя няма как да не прерасне и в политическа криза”, категоричен е професор Борисов.

След дискусията в Националния съвет на АБВ, партията се обедини около решението да бъде създадена независима експертна група, която да провери ефективността на банковото законодателство и в частност, правилно ли е действалата БНБ в критичната ситуация около КТБ. Идеята е тази независима група да бъде съставена и оглавена от председател и експерти на европейския банков орган и Европейската централна банка. Това ще гарантира независимост на експертизата, обясни проф. Борисов.

Последвайте канала на

3193 0

Свързани новини

Водещи новини