Започна кандидат-президентската кампания в Турция

  • 11 юли 2014 10:49

  • 1243
  • 2
Започна кандидат-президентската кампания в Турция
©

Приключи фиксираният в турската Конституция срок за справки в избирателните списъци за президентските избори на 10-и август и официално беше даден стартът на предизборната кампания на тримата кандидати за президент на Турция. Той ще бъде избран с пряко гласуване от народа, за първи път в историята на страната, информира БНР.

В Истанбул днес турският премиер Реджеп Ердоган, който е кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието/ПСР/, ще представи предизборната си платформа на специална церемония, както направи, когато обявяваше своята кандидатура. Поканени са да присъстват известни турски актьори и изпълнители, с което Ердоган напомня кампаниите на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Всъщност и предизборното лого на кандидат-президента наподобява това на американския президент. Три песни, написани специално за Ердоган, съпровождат всяка негова поява.

Турският премиер неведнъж вече подсказа, че ако бъде избран за президент, ще разшири правомощията на президентската институция, които сега са доста ограничени, тъй като Турция е парламентарна република. До изборите Ердоган ще остане на поста си като премиер и като лидер на управляващата ПСР.

Междувременно турският парламент одобри законопроект, целящ да даде тласък на мирния процес с кюрдските бунтовници. Активизирането на мирния процес точно в този момент не е случайно, понеже ако изборът на президент остане за втори тур, Ердоган повече от всякога ще трябва да разчита на кюрдските гласове. Кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи - 40-годишният Селяхаттин Демирташ, при представянето на своята програма заяви, че при евентуален втори тур те няма да подкрепят кандидата на двете опозиционни партии Екмеледдин Ихсаноглу, което означава, че е възможна коалиция между Ердоган и кюрдите.

Бившият генерален секретар на организацията "Ислямска конференция" Екмеледдин Ихсаноглу също представи своята предизборна платформа пред истанбулската общественост.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1243 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Осман Хасан

2014.07.11 | 19:06

2
Отворете си очите, братиа булгари!Знаите чеза да се управи Булгариа триабва да станитурска провинциа. нито герп нито бсп!те само ви лажат!
che gevera

2014.07.11 | 18:13

1
Волене знаем, че искаш и ти да се пробваш, давай не се притеснявай, ние и без това вече разбрахме, че си турчн по душа.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини