Много детски градини и училища имат щети след градушката, обяви Фандъкова

  • 09 юли 2014 14:27

  • 1631
  • 1
Много детски градини и училища имат щети след градушката, обяви Фандъкова
© Булфото

Над 700 сигнала са получени в Столичната община през телефон 112 след вчерашната буря в София, коментира кметът на града Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска пред Дарик. Най-честите инциденти са счупени стъкла и покриви на сгради, наводнени мазета и паднали дървета. Пострадали са много детски градини и училища. Ситуацията в София постепенно се нормализира, като са мобилизирани и екипи от доброволци, които да помагат в отстраняването на щетите и разчистването.

Според столичния кмет е твърде рано да се говори за това какво ще е финансовото изражение на щетите, но уточни, че общинските сгради са застраховани: „Трябва да бъдат описани, трябва да бъде изчислено за кои от щетите съответно можем да получим съответно застраховка. За кои ще се наложи да се финансират по друг начин. От сутринта екипите на районните кметове имат задачата да направят огледи на всички общински сгради и съответно на частни държавни сгради за опасни елементи.

Получих информация за районите, които са най-засегнати: „Изгрев", „Люлин", Подуяне" за проблеми в детски градини, за паднало дърво върху детски съоръжения. Разчистват се пораженията, за да бъде безопасно за децата", уточни Фандъкова.

Кметът посочи, че проблеми с инфраструктурата в столицата има. „Проблеми има в инфраструктурата. Длъжни сме да сме готови за реакция при кризисни ситуации. Снощната буря нямаше как да не предизвика наводнения, тъй като паднаха много клони и листа и затлачиха оттоците.

В столичната пожарна от до 21:00 часа са били получени над 160 сигнала, предимно за наводнения, счупени стъкла и паднали дървета, обясни началникът на столичната пожарна комисар Огнян Методиев: „Двама души, на които автомобилите им са били затиснати, са спасени в центъра на София, освободени са затиснати хора и в „Младост". Отводняван е подлезът при Президентството, улица „Г. С. Раковски", бул. „България". Извадихме кола от подлеза на НДК. Екипите цяла нощ бяха на разположението на столичани".

Почистването на София продължава днес и през следващите дни, като приоритетно се работи по възловите за града места, след това ще се премине към парковете, градинките и междублоковите пространства.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1631 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.21 | 17:41

1
преди една седмица по нова тв имаше репортаж за запушени канали,покритите участъци на перловската река тогава казаха че откакто са построени не са почисатвани.Последно почистваха канали през 2011 .след наводнението в с.Бисер сега ще има пореднат пиар акция

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини