Глобиха Кауфланд за заблуждаваща реклама

  • 09 юли 2014 13:50

  • 3664
  • 0
Глобиха Кауфланд за заблуждаваща реклама
©

Комисията за защита на конкуренцията глоби 542 662.50 лв. "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД за заблуждаваща реклама.

Между юни 2010 г. до края на април 2014 г. ответното дружество рекламира цената и качеството на своите продукти с послания като: „K-Classic Ви дава гаранция за най-ниска цена! Без компромиси. При сравними продукти никоя друга търговска верига в нашия град не предлага по-ниска цена. Ден след ден, година след година“ и „гарантирано качество на най-ниска цена”.

Същността на гаранцията се свежда до обстоятелството, че дружеството предлага под собствената марка "К-Classic" продукти с гарантирано контролирано качество на най-ниска цена или на по-ниска такава. Производството показа, че след проучване на цените в конкурентни вериги, Кауфланд намалява продажната цена на сравними/аналогични продукти "K-Classic" на по-ниска от констатираната продажна цена на конкурентния продукт или на цена, равна с цената на продукта на конкурента.

В контекста на използваните рекламни послания понятието „гаранция” се свързва с поет ангажимент от дружеството да предлага промоционалните продукти именно на най-ниски цени. По този начин се създава предварителна представа у потребителя, че закупувайки дадена стока с посочената гаранция, същата е гарантирано на най-ниска цена.

Комисията приема, че с поведението си дружеството целенасочено и систематично поддържа две паралелни ценови реакции - намаление на цените на продуктите K-Classic в размер, по-нисък от цената на конкурента, или намаление до размера на най-ниската конкурентна цена.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3664 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини