Океанът на Титан е солен колкото Мъртво море

  • 07 юли 2014 13:53

  • 2433
  • 0
Океанът на Титан е солен колкото Мъртво море
© Getty Images/Guliver

Данни от ново изследване показват, че подземният океан в Титан може да бъде също толкова солен, колкото е Мъртво море на Земята, предаде БТА. Това е най-големият спътник на планетата Сатурн.

Титан е покрит от ледена покривка, но учените са уверени, че под повърхността на спътника има океан. Изследователите предполагат, че той може да е също толкова солен, колкото е Мъртво море, с висока концентрация на разтворени соли на сярата, натрия и калия.

Космическият апарат "Касини" през последните 10 години, прелитайки около Титан, събра гравитационни и топографски данни. Това даде възможност на изследователите да създадат нов модел за строежа на ледената покривка на спътника.

Според новия модел дебелината на ледената покривка варира на различните места. А това означава, че океанът под нея, по всяка вероятност, е в процес на замръзване. Ако това е вярно, намаляват шансовете да съществува живот, казват изследователите. Новите данни са предоставили още допълнителна информация за уникалната атмосфера на Титан, пише сайтът Space.com.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини