Къса памет... или как никога не е късно да станеш за смях

  • 02 юли 2014 11:12

  • 8154
  • 3
Къса памет... или как никога не е късно да станеш за смях
©

До редакцията на Novini.bg пристигна отворено писмо от дружеството, измерващо зрителския интерес у нас - ГАРБ. В него от компанията възроптават срещу опитите да се дискредитира, по думите им, името на компанията.
Припомняме, преди време журналистическо разследване намекна, че ГАРБ фаворитизирал рейтинга на Би Ти Ви от години за сметка на предавания и рубрики на прекия конкурент – Нова телевизия.

Сега в скандала се намесва името на Вики Политова - главен оперативен директор и заместник-председател на Управителния съвет на Нова ТВ и бивш генерален директор на "бТВ Медия Груп".

Представяме ви позицията на ГАРБ без редакция:

Във връзка с появилите се в последните седмици материали в медиите и във връзка с разпространеното в петък, 27 юни 2014 г., съобщение до медиите от Медиарисърч България ЕАД:

Опитите чрез директни нападки в медийното пространство да се дискредитира името на ГАРБ и достоверността на предлаганите от компанията пийпълметрични данни, се извършват в нарушение на принципите на лоялната конкуренция по смисъла на чл. 30 от Закона за защита на Конкуренцията и са опит за използване на непазарни механизми да се въздейства върху решението на потребителите на данни за телевизионната аудитория.

От интервю на Изпълнителния директор на Медиарисърч – г-н Иван Генчев – в електронното издание на сп. Клуб „Z” (24 юни 2014г.) разбираме, че в Медиарисърч България ежедневно се сравняват и анализират данните, публикувани от ГАРБ.
Нито компанията, нито г-н Генчев са сред нашите клиенти, което прави достъпа до услугите ни най-малкото нерегламентиран. Също така показва, че претенциите за прозрачност реално са именно претенции – с пожелателен характер.

Няма да коментираме защо стартира кампанията срещу ГАРБ. Коментар направи през ноември 2013г. в интервю за в.Труд г-жа Вики Политова, сега Главен оперативен директор и заместник-председател на Управителния съвет на Нова ТВ:

„Нова тв се опитва да наложи своя алтернативна система за мерене на гледаемостта за втори път, което обяснява и настоящата им реакция. Иначе одитът ни показа две много важни неща - че системата на ГАРБ е добра и работеща, и че трябва да се направят някои подобрения в нея. Самите одитори потвърдиха, че е много задоволителна. Ще продължим да работим, без да се поддаваме на изкуствено създадения хаос.”
„Преди години Нова тв отново инициира внедряването на алтернативна система - тогава ГАРБ, като така създаде неувереност в рейтингите. "Медиарисърч" е поредният опит. Изглежда Нова тв никога няма да се задоволи с официалната пийпълметрия на пазара, независимо коя е тя.” (Вики Политова, в.Труд, 18.11.2013).

Това, което не можем да не коментираме, са направените директни и косвени референции към технологията за пийпълметрично измерване, използвана от ГАРБ.
Доверието, както е известно, в България има висша форма – Проверката.

Пийпълметричната системата на ГАРБ беше одитирана в края на 2013 г. от международна независима институция с безупречно име в индустрията – френският институт CESP. Това се случи по прозрачна процедура, инициирана и създадена от всички участници на пазара – рекламодатели, агенции и телевизии.

Одитът показа доброто качество на нашата услуга и ние логично останахме официален доставчик на рейтингови данни за страната. Резултатите от одита са и основните аргументи за потвърждаване на достоверността на данните, предоставяни от ГАРБ.
Устройствата, използвани от ГАРБ, са единствените на българския пазар, преминали тестовете на терен за измерване на различните типове ТВ сигнал и коректност на отчитането без нито един грешно разпознат ТВ канал.

Затова определенията „истински независима, достоверна и надеждна пийпълметрия” в изпратеното от Медиарисърч България съобщение до медиите на 27.06.2014г. могат – и предвид настоящата ситуация е наложително – да бъдат анализирани: компетентно и безпристрастно. ГАРБ ще предприеме конкретни действия и ще окаже пълно съдействие за разясняване на всички възникнали въпроси. Защото това означава Прозрачност – предоставяне на необходимата информация за взимане на информиран избор.

Екипът на ГАРБ остава на разположение за допълнителна информация и разясняване на техническите детайли по механизма на измерване, отчитане и обработка на данните за телевизионната гледаемост.

Значението на ДОСТОВЕРНОСТ и НАДЕЖДНОСТ при технологиите за пийпълметрично измерване

Използваната пийпълметрична техника - правилното регистриране и отчитане на всеки един ТВ канал, има ключово значение за достоверността и надежността на рейтинговите данни. Автоматичното измерване на телевизионната гледаемост чрез инсталиране на устройства към всеки телевизор, е възможно чрез три основни технологични принципа:

1. Измерване на честотата на излъчване на конкретен ТВ канал – използва се директното сравняване на регистрираната от устройството честота със списъка на въведени за всеки отделен ТВ приемник (при аналогов сигнал) и/или всеки отделен доставчик на ТВ сигнал (при дигитален сигнал) честоти, които могат да бъдат възпроизведени. Тази технология дава възможност да се измерват всички гледани в домакинствата ТВ канали.
Недостатък при самостоятелното й използване е необходимостта от постоянен мониторинг на разпространяваните в честотния спектър ТВ канали при всеки доставчик, за да се верифицира съответствието между регистрацията и отчитането. При появата на нови ТВ канали е необходимо въвеждане на името им, за да се разпознае гледаемостта на съответната честота.

2. Измерване чрез визуално разпознаване на гледания ТВ канал – разпознаване на лога и/или сервизна информация. Пийпълметричното устройство „прочита” информацията от банера и от други форми на визуална информация (име и номер на канала, програмна информация и др.), които се появяват на екрана. Измерват се всички гледани в домакинствата ТВ канали.
Ефективността на тази технология е изключително голяма, а точността – висока, но при самостоятелно използване единствено на сервизната информация са възможни грешки в отчитането когато информацията от сателита (име и номер на канала, програмна информация и др.) не е обновена.

3. Измерване чрез записване на аудио-сегменти и сравняването им с референтни записи на телевизионното съдържание – това е най-модерната, но и най-лимитираната откъм възможности и изискваща ресурс технология. Изграждането на инфраструктурата предполага огромни инвестиции за конкретен – и ограничен - резултат. С използване на т.нар. аудио-мачинг не съществува възможност за измерване на всички разпространявани, приемани и гледани в домакинствата ТВ канали, ако за тях не се съхраняват референтни записи. Невъзможно е и разпознаването на отделните ТВ канали, ако по тях се излъчва едно и също съдържание (например пресконференции, футболни срещи, концерти и други директни включвания). Независими тестове и изследвания в световен мащаб показват, че когато се използва като единствена технология, успеваемостта – т.е. достоверността на резултата, е под 60%, а при изтегляне на данните се допускат „загуби” от над една пета от инсталираната извадка.

Основните принципи на всяка от тези технологии е разработена в различни технически решения при различните видове, марки и модели пийпълметрични устройства. Международните компании като ГФК, Нилсън и Кантар Медия използват едновременно възможностите на всяка една от тях – за увеличване на Достоверността и Надежността на пийпълметричното измерване и съответно – намаляване на ефекта от недостатъците им.

Екипът на ГАРБ остава на разположение за допълнителна информация и разясняване на техническите детайли по механизма на измерване, отчитане и обработка на данните за телевизионната гледаемост, завършват писмото си от ГАРБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
8154 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.07.18 | 18:04

3
Това е НИЩО пред факта , че гербаджийският уродлив водач Борисов освен параноик е мутроидиот , тиква , к,урва, лъжец, крадец, сикаджия , бандит, простак , тюфлек , фалшификатор , мързеливец , глупак , тъпанар ,чалгаджия и ПОЗОР за България ! Айде при Мишо Бирата !САМО ВОЛЕН ! АТАКААА !

2014.07.17 | 15:23

2
Да , ама този бунак РАПОНА трябва да го набият на кол , след това да го обесят и цяла зима да го кълват гаргите ! БАНДИТ Е !
NORMALEN

2014.07.17 | 15:23

1
TEZI NARITCHACHTI SE NACIONALNI TELEVIZII BRAKNAHA MNOGO NA DALBOKO V DUCHATA NA TCHOVEKA.BAVNO NO SIGORNO GO IZPRAZNIHA OT VSYAKAKAV VID SADARJANIE. PONE DA NI PREDLOJAT NYAKAKAV SOCIALEN KONTAKT PROBLEMATIKA INTERES ZA DECATANI-STIGA INTRIGII POLITITCHESKO POZICIONIRANE-ZAGUBVATE SE

Добави коментар

Водещи новини