Професор по хирургия ще съди БТВ за клевета

  • 17 септември 2011 14:30

  • 42249
  • 119
Професор по хирургия ще съди БТВ за клевета
©

Проф. Николай Яръмов ще съди БТВ за клевета. Повод за решението на един от най-титулуваните български хирурзи и светило в световната медицина е излъчен репортаж на Миролюба Бенатова, в който се твърди, че районната и градската прокуратура в София проверяват сигнал на Антоанета Георгиева от Берковица. В подадената от жената жалба било записано, че професор от "Александровска болница" е взел пари за консумативи, които не е използвал, както и пари за отстраняване на тумор, който не е отстранен. Случаят датира от 10 декември 2010 година, когато 72-годишния й баща е настанен във Втора хирургия на "Александровска болница" в София.

Пациентът е с тумор на дебелото черво и е приет за операция от професор Николай Яръмов. Антоанета Георгиева твърди в жалба до медицинския одит и Здравната каса, че се е разбрала за плащане извън правилата. В репортажа на БТВ се цитира Георгиева, която заявява, че проф. Яръмов й е обяснил, че трябва първо да набави четири банки кръв и 2200 лева за ушивател и платно, което ще се сложи на баща й.

Истината обаче е много по-различна. Възрастният човек е бил изгонен от няколко столични болници, тъй като състоянието му е било критично. Пациентът е с множество придружаващи заболявания и огромен тумор, който е обхванал и останалите му органи, сподели пред Novini.bg проф. Яръмов. На практика 72-годишният мъж е бил във финален стадий на развитието на болестта и работа на лекарите е да удължат максимално живота му. В модерната медицина има забрана за оперативна намеса в подобен краен стадий на разпространение на рак, тъй като пациентът може да умре още на операционната маса или в краткия следоперативен период. При постъпването си, пациентът не е бил придружен от нито един свой роднина. Не съм искал никакви пари от свой пациент, това е в разрез с лекарската практика. Да не говорим, че при постъпването си, пациентът беше силно неадекватен заради състоянието си, обяснява проф. Яръмов.

Твърденията за искани пари за консумативи не отговарят на истината, тъй като тези материали - ушиватели и платно не са предназначени за операцията, която е извършена, разказва д-р Борил Петров, който е от екипа на проф. Яръмов. Никога при подобна интервенция не се изискват четири банки кръв, обикновено ни дават специален разтвор, а изискванията са за две банки, разказват хирурзите.

Екипът на проф. Николай Яръмов прави и невъзможното, като извършва изключително сложна интервенция, свързвайки тънкото и дебелото черво, заобикаляйки тумора. Така животът на 72-годишният мъж е бил на практика спасен и състоянието му е стабилизирано. В епикризата ясно е записано, че туморът не е отстранен. След операцията той е изписан. Опитите да се очерни името на Яръмов обаче се засилват, след като пенсионерът постъпва в районната болница в Монтана. Там той е опериран и огромният тумор е отстранен. Тази интервенция е била опасна за живота му, категорични са хирурзите от елитната Втора хирургия на Александровска болница. Няколко седмици по-късно 72-годишният мъж в действителност умира. По ирония на съдбата хирургът оперирал в Монтана възрастния мъж е получил специализация именно във Втора хирургия. Съжаляваме, че сме му дали тази специализация, споделят сега хирурзите от екипа на Николай Яръмов. Целият екип на прочутия хирург е настръхнал срещу опитите името му да бъде накърнено и подозират, че зад тази акция стоят техни колеги.

Причината е, че в началото на следващата седмица във Втора хирургия ще се проведат избори за ръководител. Проф. Николай Яръмов оглавява хирургията още от 2005 г. Заради високия си професионализъм, той пише учебници, по които младите хирурзи се обучават, разказват неговите колеги. Досега няма нито едно оплакване от негови пациенти, но кампанията, която е подета срещу него е обида за лекарското съсловие и академичната общност. Целият екип на Втора хирургия твърдо застава зад своя ръководител.

Николай Яръмов е член на няколко международни хирургични и научни асоциации – Международен колеж на хирурзите /Чикаго/, Еврохирургия, Европейската асоциация по колопроктология, Световната организация по хепатопанкреатобилиарна хирургия, Международна асоциация на гастро-ентерологичната хирургия, Азиатската асоциация по хепатопанкреатобилиарна хирургия, Европейската асоциация по спешна хирургия и травматология, Световната асоциация на рака на стомаха и Европейската асоциация по онкология. Републикански консултант по хирургия от 1990 г.


Последвайте канала на

Novini.bg
42249 119

Свързани новини

Коментари 119

Добави коментар
д-р Кътев

2017.06.29 | 12:32

119
Аз съм д-р Кътев. Не разбирам защо някой е писал от мое име преди. Да наистина съм специализирал в Япония, а също и в САЩ и в Германия. И съм работил като хирург консултант в няколко страни, за последно в Англия- Нюкасъл Куин Елизабет Хоспитъл. Доц Тодоров е с 3 години по-голям от мене и не виждам как практически е могъл да бъде мой учител преценете сами. А че работим от 20 години заедно е вярно, както е вярно че ми взе по нечестен начин конкурса за доцент по хирургия преди 2 години с помоща на приятеля си от ДС Георги Златарски известен като Агент Никола. Нямам от какво да се срамувам. Мисля че ако бях д-р Тодоров щях да имам за какво да се срамувам например за огромната морална нечистоплътност за организираната от него мръсна кампания срещу благодетеля му професор Яръмов. Аз казах.
pacient

2011.11.04 | 17:01

15
Аз бях пациент на проф.Яръмов няколко пъти. Имах хиатна херниа. Той ме оперира два пъти и после като ме снимаха се видя, че хернията пак я има. И двата пъти си плащах като поп. Първия път 1000 лева, а втория път 1200 лева. Всичките тези лекари, които показвате тук ги познавам като най-малко работещите и най-арогантните на визитации. Не стават за нищо. И не се учудвам, че те го защитават. Краставите магарета се надушват. Този професор отдавна не трябва да практикува лекарската професия.
Спасова

2016.11.25 | 03:50

118
Може би не ги познавате като "работещи", защото са в операционните и работят, а не се разхождат "работейки" по коридорите! Хрумвало ли Ви е?
Emo

2011.11.06 | 10:51

26
:) drugia put dano puknes laino prosto
Спасова

2016.11.25 | 03:49

117
Браво на специалистите на 2-ра Хирургия, че излязоха и защитиха името на клиниката!
Н. Дамянов

2016.11.25 | 03:49

116
Типичен пример за поръчкова журналистика, като моментът за пускането на "интервюто" е точно преди конкурса. Целта е да се дескредитира определена личност, а не е борба за справедливост. Много плоско г-жо Бенатова. Каква ви е цената?
Celestian

2016.11.25 | 03:49

115
От Статията В модерната медицина има забрана за оперативна намеса в подобен краен стадий на разпространение на рак, тъй като пациентът може да умре още на операционната маса или в краткия следоперативен период. . . . ушиватели и платно не са предназначени за операцията, която е извършена, разказва д-р Борил Петров, който е от екипа на проф. Яръмов. . . . Екипът на проф. Николай Яръмов прави и невъзможното, като извършва изключително сложна интервенция, свързвайки тънкото и дебелото черво, заобикаляйки тумора. Ех журналистика....

2014.11.01 | 12:02

99
А защо хирурзите се държат като кучета с пациентите-в Пирогов за 5 неплатени осигуровки ми взеха л.карта и ме държаха като престъпник 4часа в коридора докато не им платя 125лв. за едни керливи конци.МАФИЯ,ИЗРОДИ!
Пирогов

2016.11.25 | 03:47

114
А ми ти кирливецо защо не си си платил кирливите осигуровки? Не ти ли е мил кирливия живот?
Deco Filio

2016.11.25 | 03:36

113
Оооо бабо Елке и ти ли се появи, ма жива ли си още ма. Па нали професора Яръмов те пенсионира като ти дойде времето. Как нема да си спомняш за старите времена. Обаче сега хората не ги интересуват спомените на вкаменелостите и злобното комуноидно клюкарене, зер не беше ли ти щерката на другаря Лукан
Д-р Елка Симеонова

2014.01.11 | 09:33

76
Кътьо, къде отиде бе, баба. Още ли си толкова некадърен. Още ли махаш гърдите на жените заради фиброкистична болест като на онези трите жени. Няма спор двамата с Борил водите по некадърност. Едно време виках на Фильо. Кажи ми единица мярка за некадърност и той вика-Борил. А за престъпност - Кътьо.
Д-р Елка Симеонова

2014.01.11 | 09:32

75
Кътьо, ела бе. Да разкажа на хората колко си некадърен и как звъняха от Партийния комитет да те назначим за асистент по хирургия. Гайдарски те протектира - стария комунист. И сега се перчиш на баба си Елка. Натискай си парцалите момченце, че с тез две леви ръце - хляб не можеш да си отрежеш
Д-р Елка Симеонова

2014.01.09 | 14:01

72
Аз съм Кътьо, аз съм
Истината

2016.11.25 | 03:34

112
Истина е Жорка. Истина. Професора е стар феодал има три апартамента - два в София на Паренсов и един в Търново. Вила на Арбанаси или около Търново. Нов джип - Туран. Дъщеря му учи платено, защото е тъпа като него и жена му и плаща по 7500 лв. на година. Това само с една заплата и с един измислен кабинет на жена му не става, бате.
platon

2016.11.25 | 03:25

111
е да глупако ама преди време когато Червеняков е лекувал баща ти беше тъп социализъм, а сега живеем в Пазарна икономика и здравните услуги се заплащат. Няма вече такъв гювеч- Благодаря ти докторчер на ти едно шише шльокавица. Няма- ще плащате и това е положението- капитализъм приател! и ще плащате на този който ви лекува, а не на разни мошеници от разни здравни каси. Директно на Лекаря!!! а пък това кой се разболява от рак и в кой стадии идва да го лекуваме също си зависи от вас. колкото сте по-прости толкова ще сте по-бедни и по-болни. Не може да се наливате с джибровица и да пушите като пробити кумини , а за хирурга си пари да ви се свиди да дадете! Колкото до професор Яръмов той наистина е един великолепен колоректален хирург.
До платон

2016.11.25 | 03:22

110
Глупак си ти, нещастнико ! Погледни колко правописни грешки имаш и тогава ми говори за четене на книги ! Червеняков оперира баща ми преди 6-7 години и не поиска пари, защото не е тъпо алчно говедо, като теб и другите некадърници ! Баща ми заплати престоя в болницата по клинична пътека и това беше всичко, което му поискаха ! Не бързай да говориш, когато не знаеш случая ! Простаци, като теб ни карат да мразим лекарите !
В ПОДКРЕПА НА 82

2012.10.07 | 22:27

55
РАДВАМ СЕ ЧЕ ИМА ОЩЕ ЛЕКАРИ, ЗАСЛУЖАВАЩИ БЛАГОДАРНОСТ!!! ТО ОТ БЛАГОРОДНА ПРОФЕСИЯ - ЛЕКАРСКАТА, АЛЧНИ МРЪСНИЦИ, Я ОПЕТНИХА И ОМЪРСИХА!!! КОГАТО ТИЯ ПОИСКАТ, ПАРИ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО И ЗАРЯЗВАТ ДЪЛГА СИ ЧОВЕШКИ, ТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В МАРОДЕРИ И ГНУСНИ УБИЙЦИ И ЗАКОН СТРОГ ТРЯБВА ДА ИМА В НПК!!! СЪЩО И ЗА ГНУСАРИТЕ РАЗВИВАЩИ ДЕЙНОСТ, ЗА ИЗТОЧВАНЕ ЗДРАВНАТА КАСА СЪС ЗДРАВИ ПАЦИЕНТИ!!! ЗДРАВЕН ОДИТ И КОНТРОЛ, ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДИ, ТАКЪВ ЧЕ ДА Е ДОПЪЛНИТЕЛНО СОЛИДНО СТИМУЛИРАН ПРИ РАЗКРИТИЕ НА НЕОПРАВДАНА, ПРИЧИНЕНА СМЪРТ И МЕРЗКИ ПРОСТЪПКИ С ПАЦИЕНТИ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини