Най-богатите крале на Африка

  • 01 юли 2014 09:48

  • 2140
  • 0
Най-богатите крале на Африка
©

В Африка има три държави, които са конституционни монархии – Мароко, Свазиленд и Лесото, но има още стотици традиционни монарси на територията на континента, в градски, полуградски и селски общества. Много от тях нямат много или дори почти никаква политическа власт, но са нещо като духовни лидери, извършващи церемонии.

Да си традиционен монарх в Африка е доста доходоносно. Много от тях имат щедри стипендии от правителството. Например кралят на Зулу – най-голямото племе в Южна Африка, получава издръжка от 6 млн. долара от правителството. Той ползва и екстри като частен самолет и екзотична колекция от автомобили, за сметка на данъкоплатците.

Не е рядкост хората да дават скъпи дарове на краля, като автомобили, земя и имоти в замяна на неговата благословия или услуга. Много от тях се занимават и с бизнес, като са в бордовете на директорите на големи корпорации.

Вижте кои са 5-те най-богати крале на Африка, според Forbes:

Крал Мохамед 6-и, Мароко

Нетни състояние: изчислява се на 2 млрд. долара

Източник: инвестиции

Мохамед 6-и е най-богатият крал в Африка. Той контролира инвестиционна компания Société Nationale d’Investissement (SNI), която има активи за над 10 млрд. долара. Най-големият актив на компанията е 48%-ен дял в най-голямата банка в Мароко, като има дялове още в Marjane Holding, Managem Group, телекомуникационната компания Inwi и др.

Кралят държи голяма част от фосфатните залежи в света. Той е 27-ият крал на династията Алаоуите. Заема трона от 1999 година. Той въведе някои промени, които направиха страната по-свободна. От 2014 година е въведен закон, който дава равенство на жените в много области.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2140 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини