Милен Велчев: Тройната коалиция имаше план за подобен сценарий

  • 29 юни 2014 17:47

  • 5513
  • 0
Милен Велчев: Тройната коалиция имаше план за подобен сценарий
©

В КТБ  е обяснимо това, което стана, с оглед на различни случки. Повече отказвам да коментирам, защото няма да съм обективен като представител на ВТБ в България. БНБ постъпи адекватно и предотврати по-големи сътресения. Това каза бившият министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988 в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия.

Няма много инструменти централната банка в подобна ситуация. Сега Законът за БНБ забранява тя да финансира търговски банки. За разлика на Федералния резерв на САЩ, където могат да се печатат колкото трябва пари, тук не е така.

Паниката е основният източник на проблема, особено във втория случай. Прословутите смс-и не биха могли да притеснят една институция. паниката се създава от много фактори - от непремерено говорено на политици и от бездействие на политици. Политиците трябва да си мерят думите, категоричен е Велчев. Надявам се, че всички са си научили урока.

Каквото и да се е случило досега с банките, никой няма да загуби нито лев от влоговете си. Казвам това, защото съм сигурен в това. Единствените, които ще загубят нещо от парите си това са хората, които ще си прекратят срочните депозити и ще загубят лихвата си. Залагам репутацията си на тези твърдения.

В рамките на тройната коалиция сме обсъждали такова стечение на обстоятелствата и сме били на едно и също мнение, че не трябва да се допуска банка да фалира и вложител да загуби парите си. Ако това се случи би се загубило доверието към банките и доверието към правителството. Това не бяха разсъждения в конкретен случай, а по принцип какво да правим в бъдеще, ако се случи такова нещо. За щастие това не се случи. Знам, че имаше консенсус и съм убеден, че подобен консенсус има и сега. Никой сериозен политик няма да остави хората да преживеят събитията от '90-те години, коментира Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5513 0

Свързани новини

Свързани галерии

Водещи новини