Преговорите за изборите са пред провал. Партиите са като орел, рак и щука

  • 27 юни 2014 06:44

  • 2916
  • 8
Преговорите за изборите са пред провал. Партиите са като орел, рак и щука
©

Политическите консултации на парламентарно представените партии, насрочени за днес от 12 часа в зала "Запад" на Народното събрание, са пред провал. Това признаха неофициално пред "Стандарт" ключови източници от БСП, ГЕРБ и ДПС.

Причината е, че дори неофициалните сондажи между партийните централи не са успели да фиксират поне датата за предсрочните парламентарни избори. До късния следобед вчера от ГЕРБ и БСП очакваха знак от Брюксел, че лидерите им Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на са провели разговор в паузите между срещите на ЕНП и ПЕС. Според неофициалната информация двамата трябваше да кацнат на летище София заедно с полет от Брюксел в полунощ, пише "Стандарт".

От два дни обаче Борисов настоява за дата за предсрочни избори на 14 септември. "Абсурд е да провалим първия учебен ден на децата", скочиха от БСП и ДПС. Следващата дата, която ГЕРБ могат да подкрепят, е евентуално 21 септември. Но така отново се излиза от времевата рамка, зададена от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното след заседанието на КСНС, а именно 28 септември-12 октомври. Точно държавният глава предупреди в четвъртък партиите да спазват обещанията си. ДПС са по-склонни за предсрочен вот на 28 септември. Тъй като на 5 октомври е мюсюлманският празник Курбан Байрям и не е приемливо на религиозен празник да има избори. От БСП се приближават повече до датата 12 октомври. "За избори в края на септември ще трябва да откриваме кампанията на плажа през август", коментираха от "Позитано" 20. "Ситуацията е ненормална - парламентът не може по процедура да се саморазпусне, но може да не работи, ако продължи да няма кворум. Така не може да се насрочат и предсрочни избори. ДПС е готово на компромиси само и само да излезем от този хаос", каза вчера зам.-председателят на парламента Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС,. При провал на консултациите "влизаме в една твърде странна процедурна ситуация - парламентът може да не работи поради липса на кворум неопределено време и да съществува като легален орган". "Повече от ясно е, че този парламент в това състояние не може повече да работи и алтернативата предсрочни парламентарни избори без отлагане, по най-бързия начин е най-полезното за България", заяви шефът на ПГ на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов.

При евентуален провал на консултациите днес от БСП имат готовност да предложат нова дата следващата седмица. Със сигурност се знае, че лидерът на "Атака" няма да присъства днес на срещата в зала "Запад", тъй като е в Москва. На консултациите обаче ще бъдат лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС - Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в. Политическите централи са излъчили и до 5 представители от партия. Освен консенсус за предсрочните избори в поканата на Станишев към останалите лидери бяха изброени още неотложните задачи на парламента преди разпускането му, на служебния кабинет и фигурата на българския еврокомисар, който трябва да бъде номиниран за новия състав на ЕК.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2916 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.06.27 | 21:29

8
Да изчистим България за един ден.

2014.06.27 | 21:29

7
RAZTREL ZA 4ERVENITE BUKLUZI
Lyubo Angelov

2014.06.27 | 19:02

5
По-добре на кол, ама и русколизачите също.

2014.06.27 | 21:28

6
да им се невиди и партиите, докато те си играят игрите народа става все по зле и по зле.
Lyubo Angelov

2014.06.27 | 19:02

4
тройната коалиция АТАКА+ДПС_БСП, повтаряше една и съща опорна точка "ГЕРБ е в изолация". Нали сте отворени бе, нали ГЕРБ е в изолация. Що не си правите кворум сами.

2014.06.27 | 19:02

3
Времето ви изтече.
Lyubo Angelov

2014.06.27 | 19:02

2
ДПС преласти и изостави АТАКА и БСП
GERB--------IDIOTI

2014.06.27 | 19:02

1
--------I3ZISTVANETO DA 3APOZNE OT TURSKATA PARTIA GERB

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини