Бедняк намери златно съкровище и го върна

  • 16 септември 2011 06:57

  • 9907
  • 10
Бедняк намери златно съкровище и го върна
©

Безработен търсач на старо желязо от Свищов откри уникални културно-исторически ценности от Тракийската епоха. 41-годишният Росен Тодоров доброволно предал ценните находки на полицията в крайдунавския град, пише Труд.

Преди броени дни мъжът копал за желязо в местността Корея в района на бившите сгради на военно поделение между Свищов и близкото с. Ореш. Там се натъкнал на керамично гърне. Оказало се, че делвата съдържа златна спираловидна гривна, 12 златни накити и декоративни украшения, а също и 6 бронзови брадви и секачи.

Тодоров отнесъл находките у дома си. А пред свои приятели споделил, че не знае какво да прави с тях. Описал им подробно какво е изровил, а някой от тях веднага съобщил в полицията. Ченгетата отишли в дома на свищовлията. В жилището му намерили и чанта, натъпкана с керамични фрагменти. По случая била сезирана Окръжната прокуратура във В. Търново.

“Срещу мъжа няма да бъде повдигано обвинение, защото е предал доброволно антиките в законовия 7-дневен срок от намирането им. Заради това не носи наказателна отговорност и се води дарител. Ценностите вече са предадени на свищовския исторически музей”, обясни пред “Труд” говорителката на Окръжната прокуратура в старата столица Румяна Ирманова.

В четвъртък бе сформирана комисия от специалисти от Велико Търново, Свищов и София, които правят щателен оглед и оценка на предметите. Тепърва ще установяват колко тежи съкровището и ще опитат да го датират. По предварителната им оценка обаче имането наистина е уникално и много ценно. Може да се сравнява с Къпиновското златно съкровище от края на V и началото на IV в. пр. Хр. Къпиновското, разбира се, е много по-богато.

Според археолозите обаче Росен Тодоров трябва да носи отговорност за иманярска дейност, защото е обикалял с металотърсач из пущинаците около бившите казарми. “С такъв уред според Закона за културно-историческото наследство имат право да боравят единствено представители на институции. Освен това преди работа ръководствата на тези ведомства трябва да заявят обекта, марката на използвания металотърсач и имената на служителите, които работят с устройството”, коментират археолози.

Последвайте канала на

Novini.bg
9907 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
миро

2016.09.07 | 23:34

10
Самата работа с металотърсач не е забранена, както притежаването му . Забранено е притежаването на културни ценности.Археолозите , родни , не познават законите, затова пък са най- големите продавачи на културни ценности .
Svetlozar

2016.09.07 | 23:34

9
Не стига че е върнал такава историческа находка ами и ще го съдят вместо да го възнаградят - ето това може се случи само в нашата усрана държава
меее

2016.09.07 | 23:34

8
е тва е съвестни приятели, щом и на полицията се е обадил тоя приятел значи му е истински авер! Аман от такива злобари проклети.
Иванов

2015.05.22 | 17:40

7
По принцип наистина е трябвало да го предаде, но в случая да благодари, че има такива "приятели".
real

2014.08.30 | 17:11

6
Прост човек. Глупак. Затова е и беден. Глупав, прост, тъп - бедняк!
piiras si

2014.06.18 | 12:27

2
като теб самия ;)

2014.08.30 | 17:11

5
журналята я прочетете какво сте написали:"Тодоров отнесъл находките у дома си. А пред свои приятели споделил, че не знае какво да прави с тях. Описал им подробно какво е изровил, а някой от тях веднага съобщил в полицията" И СИ ОПРАВЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО.ЗНАЧИ НЕ БЕДНИЯТ ЧОВЕЧЕЦ НА СВОЯ ГЛАВА Е ПРЕДАЛ ЗЛАТОТО А ПОД НАТИСКА НА РОДНАТА МИЛИЦИЯ.ИМА РАЗЛИКА.
...

2014.06.18 | 12:27

3
Това е то , да не си честен човек в България. Тук намериш ли нещо вземаш , мълчиш и бягаш , защото държавата ни е такава ! Добро не се прави тук ...

2014.06.18 | 12:28

4
да направо да го стопил и продал това злато, майната й на историята като има такава полиция и закони тук....
van_ko

2014.02.26 | 08:47

1
еее ка да им даваш намереното винаги се намират тъпанари дето се правят на честни,ма и този къде се е наврял да им го дарява

Добави коментар

Водещи новини